Ziare.com

Asediu la Registrul Comertului? Cine vrea sa acapareze firmele din Romania si cum Interviu

de Camelia Sisea
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 18:07

   

Asediu la Registrul Comertului? Cine vrea sa acapareze firmele din Romania si cum Interviu
Un proiect de lege promovat de un grup de parlamentari pe final de sesiune ar putea dubla costurile si timpul pierdut cu procedurile birocratice pentru inregistrarea unei firme in Romania.

Reprezentantii mediului privat contesta aceasta initiativa si sustin ca poate fi vazuta ca o noua incercare de acaparare de catre Camera de Comert, in cautare de fonduri, a Registrului Comertului.

Dupa ce la inceputul lunii iunie senatorii au respins un proiect de lege prin care se urmarea trecerea Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei la Camera de Comert si Industrie, se incearca acum preluarea sau chiar dublarea la Camere a unor functii indeplinite deja de Registrul Comertului, a afirmat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, intr-un interviu acordat Ziare.com.

In esenta, proiectul introduce trei modificari majore la Legea privind Camerele de Comert din Romania: Obliga firmele sa se inregistreze si la Registrul Comertului si la Camera de Comert, anual, firmele trebuie sa primeasca avizul sistemului cameral pentru solicitarile de inregistrare a marcilor de fabrica si comert la OSIM si orice eveniment pentru mediul de afaceri si orice participare a unei firme la evenimente trebuie sa fie avizata de sistemul cameral.

De asemenea, proiectul vizeaza penalitati de pana la 10.000 de lei, blocarea contului bancar si suspendarea activitatii.

Grupul de parlamentari motiveaza aceste schimbari prin necesitatea "crearii unui cadru juridic coordonat in vederea realizarii unui climat concurential stimulativ, fundamentat pe competitivitate".

Trecerea Registrului Comertului la CCIR, o afacere de milioane de euro declarata neconstitutionala

Presedintele CNIPMMR vorbeste despre alte motivatii ale initiatorilor proiectului, care, in opinia sa, va fi, de asemenea, respins.

Cum a aparut acest nou proiect pentru modificarea Legii Camerelor de Comert si care ar fi consecintele aprobarii lui?

Proiectul a fost depus la Parlament de catre un grup de parlamentari si s-a incercat promovarea lui acum, la sfarsit de sesiune parlamentara. Este un proiect care nu are niciun fel de baza legala, e antieuropean si anticonstitutional, pentru ca, in esenta lui, propune introducerea intr-un domeniu foarte important referitor la regimul firmelor nou infiintate si functionalitatea lor a monopolului unei organizatii de drept privat, Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

Practic, se vrea sa se preia, sa se dubleze o parte din functiile Registrului Comertului.

Inainte, Camera de Comert si Industrie a incercat sa preia Registrul Comertului. In nicio tara din Europa, Registrul Comertului nu este la o organizatie de drept privat. Camerele de Comert si Industrie din Germania sunt organizatii de drept public, sub egida guvernamentala.

Nu au reusit sa ia Registrul Comertului si acum vin cu un proiect de lege cu care, sub o alta forma, vor sa faca acelasi lucru.

Vosganian ridica in slavi Registrul Comertului: inregistrezi o firma in doar trei zile

Principalele schimbari propuse vizeaza inregistrarea unei firme si la Registrul Comertului si la Camera de Comert si avizarea solicitarii de inregistrare a marcii, masuri fata de care v-ati exprimat deja dezaprobarea. Ce consecinte ar avea acestea pentru mediul de afaceri?

Vor ca toate firmele din Romania, dupa inregistrarea la Registrul Comertului, in 48 de ore sa se inregistreze la ei. De ce? Sa ia niste bani. Asta inseamna dublare de birocratie, dublare de costuri, sa mergi contra curentului. De ce sa se inregistreze toate firmele din Romania la o organizatie de drept privat? Asa poate sa vrea oricine. Poate sa vrea si Consiliul National. Esta anormal.

In ceea ce priveste avizarea marcii, se urmareste introducerea unui filtru intre firme si organismele statului care se ocupa de marci. Cand vrei sa faci un dosar pentru a obtine aprobarea pentru marca sa treci intai pe la Camera de Comert. Pentru ce? Au specialisti? In toata Uniunea Europeana, se merge in directia reducerii birocratiei. Nu vor reusi (sa obtina aprobarea proiectului de lege - n.red.), in mod precis.

IMM-urile romanesti, in agonie: Aproape 200 de firme dispar zilnic

O alta propunere criticata anterior de CNIPMMR vizeaza obligativitatea avizarii evenimentelor sau participarii la evenimente pentru mediu de afaceri. Cum afecteaza aceasta desfasurarea evenimentelor?

Oricine organizeaza o actiune pentru mediul de afaceri, un targ, o expozitie, un top, un clasament, ar trebui sa obtina aprobarea lor. Impiedica astfel libertatea de asociere.

Cine promoveaza acest proiect?

E clar un grup privat de interese. Camera de Comert se afla intr-o situatie foarte grea si in loc sa faca servicii pentru membrii ei, cauta alte solutii sa se finanteze.

Cei care au propus sunt cei care fie au lucrat la Camera de Comert, care probabil vor sa se intoarca acolo in viitor, cand nu vor mai fi parlamentari, fie au rude apropiate care lucreaza in conducerea Camerei de Comert.

Noua ne-a fost transmis proiectul de catre un parlamentar care, fiind in comisia care trebuia sa avizeze, l-a primit si, vazand ineptia asta, ne-a intrebat si pe noi "Cum e posibil?".
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4363 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu e prost cine cere,e prost cine da !

Guvernul romaniei ar trebui sa aibe un site unde sa posteze toate propunerile parlamentarilor/politicienilor care sunt in defavoarea avansarii economice,care ingreuneaza bunul mers al economiei.Margand la acest site,fiecare cetatean al romaniei sa vada numele "hienelor" ce submineaza interesele natiunii astfel ca la orce tip de alegeri cetateanul sa stie cu cine voteaza.

 

 

Se dovedește, pe zi ce trece mai mult, că sistemele politice

postdecembriste nu mai sunt in stare să ofere oamenii potriviți pentru a putea ca instituțiile democratice să funcționeze eficient in folosul cetățenilor romani.
Operațiuni de genul "mătura și fărașul", pentru a arunca la "coșul de gunoi", instituții, grupuri de oameni și persoane individuale, care impiedecă, parazitează sau deturnează funcționarea normală a instituțiilor democratice, mai ales pentru faptul că acestea sunt aservite unor interese ce ating grav interesele cetățenilor romani și a Romaniei, nu mai sunt deloc eficiente in drenarea societății și se impune cu necesitate scoaterea din funcțiune a sistemului abuziv și samavolnic reprezentat de statul neo-paternal, de tip feudal, pe care politicienii postdecembriști și ciracii lor și l-au creeat ca "mașinărie", in tot și-n toate, cu scopul de a dijmuii fără scrupule rezultatele muncii cetățenilor romani, deposedandu-i de propriile resurse pentru a face posibilă funcționarea unor instituții super birocratice și costisitoare, ai căror funcționari, prin atitudinea și acțiunilor lor au făcut ca azi să ne aflăm cu toții intr-o situație limită.
Foamea de bani și puterea excesivă, cu "mașinăria" lor relațională de care dispun, ce se intinde de la "omul instituției", bine plantat in sistem, pană la Parlamentul și Guvernul Romaniei, fac posibile tot felul de abuzuri asupra banului public, alimentat după cum bine este știut numai și numai din "buzunarul fiecărui cetățean.
Soluția ce se impune cu necesitate este aceia ca noi cetățenii responsabili ai Romaniei să ne luăm serios țara in bună grijă și să facem tot ce ține de noi să dăm naștere unei noi clase politice, formată din partide noi și in care să-și găsească locul oameni noi și vechi in politică, care să construiască repede, in urma exercițiilor democratice, o conducere bună, la toate nivelurile, o conducere care să fie conștientă că este in serviciul cetățenilor săi și nu invers, fapt ce va face ca fiecare dintre noi să privească cu speranță și incredere viitorul, stare pe care actuala clasă politică, oricat de rereșapată și intinerită nu mai este demult in stare să o creeze, mențină și să o dezvolte, stare pe care de fapt s-a dovedit că nici nu au interesul să o creeze din motive lesne de ințeles.
Avem cu cine, avem cu ce, avem pentru cine și putem face ceia ce trebuie pentru țara și cetățenii noștri ce trebuie, dacă vom face posibil un mediu prielnic care să permită oamenilor cu disponibilitate pentru binele public și voința politică necesară să punem Romania pe Calea Dreaptă, singura cale ce ne permite să abordăm cu incredere procesul de Renaștere a Romaniei.

Noi, cu noi !!!

 

 

n'ar fi exclus sa ramana numai firmele smekerilor

care sunt fie ale securistilor
fie ale alora care se dau cu USL .

Asta ca restul sa stea la mana alora bogatii si imbogatitilor ,
care daca au chef le dau salariu ,
iar daca nu - NU .
Si asa , pamanturile le-au luat , i-au tinut fara titluri de proprietate ani de zile pana cand aia l-au dat pe degeaba .
Cea mai simpla smekerie era sa-i faca datori fie la carciuma fie la magazin : dupa care ii executau silit .

Sa traiti dupa cum ati votat !

 

 

"Mașinăria lor, de data asta, a funcționat mai bine."

Păi au.
Se găsește la partid sub forma unor liste lungi și multe, atat cat trebuie ca la nevoie adunați să umple la o simplă chemare Arena Națională, Pavilionul Expozițional Central, oameni prinși la nevoie și care devin din ce in ce mai mulți, dar și votanți inregimentați deja prin grija pe care o au politicieni partidelor postdecembriste in timpul alegerilor și imediat ce ajung la puteri.
Astea sunt singurele angajamente ferme ce funcționează de peste 24 de și care sunt cauza situației limită in care suntem azi, iar cei care plătesc asta sunt cei care muncesc și sacrificat, ba chiar pus in pericol mare, poate și de existență este Națiunea Romană, Romania.
Toate acestea la un loc, una peste alta,reprezintă faptul că așa ințeles noi să trăim in democrație, unii vinovați și autori, alții fără voia lor perdanți și care trebuie să se supună unor legi făcute de primii pentru a pune in funcțiune un stat ce este in serviciul lor subjugand cetățenii romani care au ințeles că fără muncă nu se poate și au avut curajul să-și ia soarta in propriile maini și care nu se armonizează deloc cu politicile asistențiale in masă generate și puse in aplicare de guverne care tind să devină ***and antinaționale și anticetățenești, situație care trebuie urgent rezolvată pană nu este prea tarziu pentru oricare guvern și chiar pentru intreaga națiune.

Noi, cu noi !!!

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor