Cinci directori executivi care isi merita banii

Duminica, 03 Ianuarie 2010, ora 07:20
5211 citiri
Cinci directori executivi care isi merita banii
foto: Arhiva

Functia de director executiv, pana nu demult, cea mai respectata pozitie din ierarhia unei companii, a ajuns, in perioada crizei financiare globale, sa fie sinonima cu lacomia si aroganta, in ochii marelui public, scandalizat de sumele astronomice incasate de sefii marilor companii.

In ultimii ani, directorii executivi ai gigantilor prabusiti de genul Bear Stearns, Lehman Brothers, AIG, Citigroup, Fannie Mae si Freddie Mac au reusit sa-si ingroape companiile cu zambetul pe buze, incasand milioane si chiar miliarde de dolari, pentru performantele lor deosebite.

Hulite de public si taxate, in cele din urma, de guverne si actionariat, marile companii au reusit sa-si regleze aceste dezechilibre, punand nivelul sau insasi existenta bonusurilor in legatura directa cu rezultatele obtinute, eliminand privilegiile si pedepsind incompetenta.

Cu toate acestea, exista directori executivi care nu se simt deloc stramtorati de regulile dure impuse, ci din contra, sunt astfel stimulati sa obtina performante surprinzatoare, in ciuda efectelor dramatice ale recesiunii economice, potrivit US News.

Iata, in continuare, cinci dintre cei mai de succes directori executivi din Statele Unite, premiati cu sume imense, pentru rezultate pe masura.

Steve Jobs, Apple

Cu 14,6 milioane de dolari incasati in ultimii doi ani, Steve Jobs poate nu este cel mai bine platit CEO din lume, insa, cu siguranta, este unul dintre cei mai productivi directori de companii, reusind, in ultimii cinci ani, sa aduca o crestere de 510% a actiunilor Apple.

Cu toate acestea, Jobs s-a numarat printre primii directori executivi care au reusit sa-si scandalizeze actionari, dupa ce si-a facut cadou, in urma cu cativa ani, un avion particular in valoare de 90 de milioane de dolari si o intelegere prin care a primit actiuni Apple in valoare de 75 de milioane de dolari.

Pentru a-si reabilita imaginea sifonata in urma acestui scandal, Jobs a muncit, in 2008, pentru un salariu de numai 1 dolar, iar compania a hotarat sa supuna votului actionarilor, in fiecare an, primele pe care Apple are de gand sa le ofere.

Steve Jobs si echipa sa au acum aceleasi drepturi ca si ceilalti angajati ai companiei, iar directorii primesc bonusuri in bani numai daca Apple reuseste sa inregistreze profituri operationale de doua cifre.

William Rhodes, AutoZone

Cei 8,5 milioane de dolari primiti, in ultimii doi ani, de Rhodes, au in spate o crestere de 74% a actiunilor companiei, in ultimii 5 ani. Cu toate acestea, conducerea companiei nu se bucura in niciun caz de privilegii, ci doar de primele raportate direct la rezultatele obtinute.

Cum AutoZone nu detine nicun avion particular, directorul executiv si ceilalti manageri de top sunt nevoiti sa foloseasca zboruri comerciale.

Mai mult, pachetul special de beneficii medicale a fost eliminat de conducere inca din 2007, grila de salarii este aceeasi pentru toata lumea, de la ultimul angajat la CEO, iar directorii care parasesc compania sunt tratati la fel ca si restul angajatilor.

Cu toate acestea, retailerul de piese auto nu apeleaza la serviciile consultantilor financiari pentru a determina valoarea pachetelor salariale oferite, practica pe care cei mai multi analisti o asociaza cu umflarea artificiala a acestora.

Clarence Otis, Darden Restaurants

In doi ani de zile, Otis a incasat de la lantul de restaurante pe care il conduce 7,5 milioane de dolari, platiti de companie ca rasplata pentru obtinerea unei cresteri de 16% a pretului actiunilor companiei, in ultimii cinci ani, in ciuda crizei financiare.

In timpul recesiunii economice, din cauza scaderii dramatice a vanzarilor, cei mai multi directori executivi au practicat "ajustari discretionare ale veniturilor", ca o alternativa la bonusurile obtinute in mod normal de manageri, in functie de performantele obtinute.

Acesta nu este si cazul Darden. Popularul lant de restaurante, ce include mai multe branduri cunoscute din Statele Unite, a ales sa inghete salariile, pe masura ce incasarile au inceput sa scada, micsorand, in acelasi timp, si valoarea primelor, cu toate ca evolutia companiei a fost mult mai buna decat cea a concurentilor.

In acelasi timp, Darden a luat si masura de retragere a altor beneficii, pe perioada crizei, acestea urmand sa fie reinstituite dupa depasirea unui nivel prestabilit de crestere a profitului, si a decis marirea orizontului de performanta premiat cu bonusuri, de la un an, la trei ani.

Michael McCallister, Humana

McCallister a castigat in 2007 suma de 24,5 milioane de dolari, insa un an mai tarziu, cand compania nu s-a mai descurcat la fel de bine, toate primele au fost anulate si directorul executiv al Humana a incasat doar 2,4 milioane de dolari, desi se poate mandri cu o crestere de 76% a pretului actiunilor companiei, in ultimii 5 ani.

Furnizorul american de servicii medicale isi premiaza angajatii dupa un singur criteriu, extrem de simplu, menit sa stimuleze cu adevarat performanta, anume cresterea de la un an la altul a profitului pe actiune inregistrat de companie.

Daniel DiMicco, Nucor

Directorul executiv al Nucor a incasat 11,2 milioane de dolari, in 2007 si 2008, pentru performante deosebite, reflectate intr-o crestere de 60% a pretului actiunilor companiei, in ultimii cinci ani.

Producatorul american de otel Nucor isi premiaza angajatii numai dupa ce evolutia companiei s-a incadrat intr-un anumit set de parametrii bine stabiliti, ce garanteaza ca aceasta si-a depasit toti concurentii directi.

Salariile de baza sunt relativ mici, iar unii directori castiga mai putin decat omologii lor din companii mai putin competitive din bransa. Mai mult, acestia nu au niciun fel de privilegii, iar bonusurile sunt acordate numai pentru performante pe termen lung.

Cu toate acestea, compania a fost intotdeauna profitabila, de la lansarea ei, in 1966, si pana acum, conditii in care DiMicco si echipa sa nu se pot plange de lipsa recompenselor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#directori executivi companii, #salariu CEO SUA , #firma