General Electric: Romania ramane o piata interesanta

Luni, 14 Decembrie 2009, ora 17:03
3984 citiri
General Electric: Romania ramane o piata interesanta

General Electric, unul din cei mai mari producatori de echipamente in sectorul energetic din lume, considera Romania, o piata foarte interesanta pentru grup, dar considera ca Guvernul trebuie sa stimuleze investitiile in energie, a declarat Cristian Colteanu, director executiv regional al companiei.

"Tarile din Europa Centrala si de Est au o mostenire economica, istorica si culturala comuna si in prezent se confrunta cu aceeasi provocare: sa ajunga din urma regiunea mai dezvoltata a UE. Majoritatea acestor tari sunt acum membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, beneficiind de acces la fonduri pentru modernizarea infrastructurii, dar confruntate si cu presiunea aferenta legata de respectarea legislatiei de mediu foarte stricte a Uniunii Europene."

"Intr-un astfel de context, Romania ramane o piata foarte interesanta pentru GE, un furnizor de tehnologii de secol XXI pentru continua si foarte necesara modernizare a infrastructurii de aici", a declarat intr-un interviu Cristian Colteanu, director executiv regional al General Electric (GE) pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova.

Acesta considera ca parteneriatele dintre sectorul public si cel privat sunt deja modalitati consacrate de solutionare a dificultatilor majore intalnite in domenii precum infrastructura, energie sau servicii medicale.

"Ma astept ca guvernele sa continue astfel de proiecte, lucru care va crea noi locuri de munca si va aduce o crestere economica a tarii. De asemenea, trebuie sa asigure si un sprijin corespunzator in vederea stimularii investitiilor si, un aspect foarte important, sa consolideze capacitatea de absorbtie a fondurilor structurale, in avantajul tarii", spune Colteanu.

In opinia sa, orice economie stabila are nevoie de un sistem energetic sigur si economic.

"Avand in vedere criza financiara, este important ca guvernele sa identifice solutii pentru a stimula in continuare investitiile in energie. S-au luat masuri in directia instituirii unei legislatii care sa vina in sprijinul productiei de energie din surse regenerabile si in Romania, insa factorii de decizie inca mai evalueaza mecanismele de sustinere pe termen lung si un sistem adecvat de stimulente. Pentru a avea politici consecvente pe termen lung trebuie sa depasesti numeroase dificultati. Daca Romania va reusi sa realizeze acest lucru, investitiile in surse regenerabile vor avea un ritm mai accelerat deoarece oamenii isi vor da seama de oportunitatea de a obtine profit", a mai spus Colteanu.

In ceea ce priveste impactul crizei anul viitor in domeniile in care activeaza GE, Cristian Colteanu afirma ca, in mod evident, contextul economic global mai putin favorabil din 2009 a incetinit ritmul de dezvoltare din regiunea Europei de Sud-Est.

"Cu toate acestea, sunt convins ca guvernele si autoritatile locale vor continua angajamentele pe care si le-au asumat deja. Prin urmare, aceasta regiune continua sa prezinte un potential de crestere considerabil, in special in privinta modernizarii infrastructurii si a planurilor de dezvoltare, in domeniul energiei, al petrolului si gazelor, al transportului si al sanatatii. GE este un jucator cheie in toate aceste domenii si un furnizor de solutii la nivel local."

"Parteneriatul dintre factorii de decizie de stat si comunitatea de afaceri va contribui semnificativ la procesul de revenire economica. Intr-o economie reconfigurata, guvernul va avea rolul de entitate de reglementare, dar si de promotor al politicilor in industrie, de finantator si partener cheie", a precizat Colteanu, care a adaugat ca GE este prezent in aceasta parte a Europei de peste 20 de ani si s-a stabilit aici cu intentia de a se dezvolta.

GE anunta ca nu va face disponibilizari in viitor, in Romania

"In prezent, avem peste 1.000 de angajati in toate diviziile GE de pe cele trei piete pe care le coordonez. In afara de reducerea de personal de 9-10% anuntata de GE Money in vara, dupa prabusirea financiara si scaderea volumului de activitati in Romania, nu am inregistrat nicio alta disponibilizare si nu preconizam o astfel de actiune pe viitor", a mai spus Colteanu.

Reprezentantul General Electric apreciaza totodata ca recesiunea si criza nu reprezinta doar o parte a unui ciclu economic obisnuit, ci si un proces de reconfigurare globala ce va duce la o noua ordine economica in lume, lucru care va impune anumite actiuni tuturor, inclusiv guvernelor, companiilor, ONG-urilor.

"La GE, noi credem ca o schimbare - iar criza reprezinta o schimbare - aduce cu sine si o oportunitate daca suntem deschisi si dispusi sa invatam si daca putem actiona rapid, pe baza unei viziuni pentru viitor. Incepand cu a doua jumatate a anului 2008 am intreprins actiuni clare in vederea protejarii companiei noastre pe durata acestui ciclu de recesiune. In acelasi timp, am continuat sa aplicam strategia noastra pe termen lung."

"Ne concentram pe competentele noastre de baza, cum ar fi cele din domeniul aviatic, al tratarii apei si al dezvoltarii tehnologiei energetice, acestea fiind doar cateva dintre ele. De asemenea, investim in continuare la fel de mult sau poate chiar mai mult in pregatirea oamenilor nostri, precum si in dezvoltarea de tehnologii, chiar si in aceste vremuri foarte dificile din punct de vedere economic", a mentionat seful General Electric pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova.

Reprezentantul GE afirma ca grupul are o strategie de crestere si dezvoltare prin extinderea prezentei la nivel national, cu toate avantajele ce revin ambelor parti.

"In acest sens, vom analiza fiecare oportunitate bine conturata si in concordanta cu nevoile economiei locale. Sunt multumit de activitatea GE la nivel local si sunt optimist in privinta viitorului. Vom dezvolta in continuare proiectele noastre de logistica si depozitare din domeniul imobiliar, precum si diviziile noastre de credite de consum si cele industriale din Romania", a declarat Cristian Colteanu.

In opinia acestuia, diviziile de tehnologie si infrastructura energetica au inregistrat rezultate solide in 2009, fiind convins ca si anul viitor va fi la fel.

"Avand in vedere cresterea continua a cererii de surse de energie regenerabila si accentul puternic plasat de guverne si UE pe acest domeniu, GE Energy, in calitate de principal furnizor al celor mai performante turbine eoliene si al centralelor eoliene la nivel global, se va axa pe astfel de proiecte. In ceea ce priveste eficienta energetica, GE a reusit sa incheie in ultimii ani peste 60 de contracte cu municipalitati pentru reabilitarea iluminatului public. Vom continua si aceste proiecte, care sunt foarte avantajoase si vizeaza economii de pana la 30%", a mai mentionat Colteanu.

Se constata un interes tot mai mare pentru energia verde

De asemenea, reprezentantul GE apreciaza ca se constata in continuare un interes tot mai mare pentru energia verde.

"In Romania, s-a spus de repetate ori ca energia eoliana este noul sector imobiliar, sau un domeniu care s-ar putea bucura de cea mai mare crestere datorita potentialului de care dispune, unul dintre cele mai mari din regiune. Proiectele de investitii in energia eoliana au fost anuntate acum doi ani, unele dintre acestea fiind amanate din cauza crizei financiare, iar investitorii incearca acum din rasputeri sa isi finanteze proiectele, situatie care nu permite lucrurilor sa avanseze."

"In ceea ce priveste biogazul (ferme, sere etc. care sunt in principal IMM-uri), daca investitorii intentioneaza sa demareze un proiect, cauta mai intai o sursa de finantare. Majoritatea acestora au apelat la bancile locale. Dar aceasta sursa s-a epuizat. Daca ar fi mai bine informati cu privire la programele de finantare disponibile - fondurile structurale europene sau fondurile de coeziune - investitorii ar putea gasi o modalitate de a-si realiza proiectele", a afirmat Colteanu.

Seful GE crede totodata ca, in anii urmatori, GE va pregati un numar mai mare de proiecte, pe baza acestui aport de finantari care poate fi valorificat. De asemenea, potrivit lui Colteanu, GE isi reorganizeaza portofoliul in ceea ce priveste diviziile secundare.

"Un exemplu in acest sens este anuntul recent cu privire la intentia noastra de a vinde GE Security. Prin toate aceste actiuni ne pregatim pentru momentul in care se va incheia aceasta perioada dificila si se va relua ciclul economic. Vrem sa stimulam in continuare initiativele comune care consolideaza avantajul competitiv", a declarat Colteanu.

Ecomagination este o initiativa de afaceri care a demarat in 2005 in scopul de a contribui la indeplinirea cerintelor clientilor legate, de exemplu, de solutii cu o eficienta energetica mai ridicata.

"Cand am lansat programul, ne-am angajat sa reducem cu 30% intensitatea emisiilor noastre de gaze cu efect de sera pe baza de venituri pana in anul 2008, lucru care s-a si intamplat. De asemenea, am marit cu o treime oferta noastra din portofoliul ecomagination, ajungand la un total de 80; veniturile obtinute din oferta ecomagination au crescut cu 21%, ajungand la 17 miliarde dolari; si am crescut investitiile in cercetare si dezvoltare de solutii de tehnologie curata cu 25%, ajungand la 1,4 miliarde dolari", a apreciat Cristian Colteanu.

Toate diviziile GE din Romania, Bulgaria si Republica Moldova au in prezent peste 1.000 de angajati. GE desfasoara activitati in Romania din 1984, an in care compania a inregistrat reprezentanta locala si a angajat doar doi oameni.

De atunci, mai multe companii GE au patruns pe piata romana, numarul angajatilor depasind in prezent 1.200 si aflandu-se in continua crestere.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#General Electric, #Romania piata interesanta, #guvern stimulare investitii , #firma
Comentarii
S
STEFAN CEL MARE SI SFANT
rank 1
"Toate diviziile GE din Romania, Bulgaria si Republica Moldova au in prezent peste 1.000 de angajati." ... "mai multe companii GE au patruns pe piata romana, numarul angajatilor depasind in prezent 1.200 si aflandu-se in continua crestere."