Un antreprenor roman atrage atentia: 3,1 milioane de angajati la privat sustin 18 milioane. Statul roman ar trebui sa faca ceva!

Luni, 27 Martie 2017, ora 07:18
10036 citiri
Un antreprenor roman atrage atentia: 3,1 milioane de angajati la privat sustin 18 milioane. Statul roman ar trebui sa faca ceva!
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania functioneaza in acest moment pe baza unui sistem de tipul piramida inversata, caci 3,1 milioane de angajati din sistemul privat sustin o economie care plateste salariile si asigurarile la 18 milioane de locuitori, asa ca statul roman ar trebui sa acorde o atentie deosebita grupei de muncitori care fac tara sa mearga, sustine antreprenorul Viorel Cretu.

El este CEO-ul companiei Wallor Wearables, care a creat portofelul inteligent, dotat cu GPS si sistem antifurt.

Viorel Cretu a facut pentru Ziare.com o scurta analiza a startup-urilor autohtone.

Antreprenorul arata ca astfel de firme sunt, de fapt, afaceri care pot sa se dezvolte foarte usor in afara pietei initiale, iar Romania a reusit in ultimii 6 ani sa depaseasca granitele si sa creeze produse recunoscute la nivel international.

Si nu numai atat. Antreprenorii la inceput de drum pot gasi finantare sau alte instrumente care le pot fi de ajutor in cadrul unor evenimente special gandite pentru startup-uri, ceea ce reprezinta un mare plus, in viziunea lui Viorel Cretu.

Cat despre avantajele Romaniei, omul de afaceri mentioneaza ca in tara noastra inca exista o forta de munca de inalta calitate, dar ieftina comparativ cu tarile din Europa de Vest. Totusi, avem un mare handicap: hatisul taxelor si impozitelor.

"Cred in continuare ca statul ar trebui sa imbunatateasca sistemul birocratic. Recunosc ca nu am mai lucrat cu statul roman de aproape 5 ani, dar urmaresc zilnic stirile si presiunea existenta pe sistemul privat este mult prea mare. Piramida inversata pe care sta Romania, in care doar 3,1 milioane de angajati in sistemul privat sustin o economie care plateste salariile si asigurarile la 18 milioane de locuitori, ar trebui sa atraga atentia asupra acestei categorii. Dupa parerea mea, ar trebui sa fie mai multa flexibilitate pentru aceasta categorie, mai putine taxe si birocratie si acces mai usor la fonduri europene", explica Viorel Cretu.

Ce rol ar trebui sa aiba statul in sprijinirea startup-urilor?

Viorel Cretu marturiseste ca a fost incantat de masurile luate anul trecut de Guvernul Ciolos pentru incurajarea investitiilor si pentru sustinerea micilor intreprinzatori.

"Asa cum am zis mai sus, taxele si birocratia pot distruge sau incuraja economia privata. Dar aici depinde foarte mult de sistemul politic actual. Avand o piramida inversata, un sistem politic social este normal sa fie ales intr-o comunitate in care doar 17% din populatie lucreaza in privat. Dar toate aceste masuri populiste lansate de sistemele sociale ar trebui sa vina la pachet cu masurile pentru dezvoltarea si incurajarea micilor intreprinzatori. Infrastructura, educatia sunt iar subiecte care ar trebui tratate cu atentie de catre stat pentru a investi in viitorul economiei.

Numai diferenta intre cerere si oferta pe piata IT cauzeaza Romaniei pierderi de milioane de euro anual prin lipsa de specialisti. Alt exemplu il constituie tot mai multe companii internationale care-si muta sediile de productie din Romania in tari cu forta de munca mai ieftina.

Daca Romania incepe sa piarda acest avantaj competitiv pe piata internationala, poate statul ar trebui sa incerce sa gaseasca solutii pentru pastrarea acestor parteneri externi pe piata romaneasca", a atras atentia acesta.

Lucruri inteligente

Fiind directorul unei companii de wearebles - lucruri inteligente conectate la Internet sau telefon - am vrut sa aflam si care e viziunea lui asupra acestei piete.

"In momentul acesta, pe langa industria VR (realitate virtuala - n.red.), si dispozitivele de genul tablete si telefoane mobile, cele mai populare sunt ceasurile inteligente. Daca pana acum nu s-au creat valuri suficient de mari pentru aceasta nisa, asta nu inseamna ca produsul nu poate avea un real succes in viitorul apropiat. Din punctul meu de vedere, una dintre problemele principale in aceasta categorie este dependenta prea mare de telefonul mobil. Atata timp cat companiile nu vor dori sa renunte la marja de profit obtinuta prin vanzarea telefoanelor mobile, aceste accesorii nu se vor putea dezvolta la adevaratul potential", explica Viorel Cretu.

Cat despre hainele inteligente, el crede ca exista un mare interes pentru dezvoltarea solutiilor care sa permita utilizatorului sa devina cat mai flexibil.

"Ochelari inteligenti, portofele, geci, bratari, haine, curele, toate fac parte dintr-o gama de accesorii pe care brandurile mari sau startupurile doresc sa le imbunatateasca pentru a usura experienta de zi cu zi a utilizatorilor.

Ultimul model il reprezinta geaca ce va fi lansata de cei de la Google vara aceasta care permite utilizatorului sa raspunda sau sa inchida un apel doar printr-o trecere a palmei peste maneca stanga", arata antreprenorul.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#startup romania, #industrie startup romania, #economie privata romania, #romania piramida inversata , #firma