Sfarsitul erei de continut online gratis?

Marti, 19 Mai 2009, ora 12:27
4697 citiri
Sfarsitul erei de continut online gratis?
Foto: Daylife

Cat ati plati pentru a citi un articol online? Dar pentru a va juca sau viziona un videoclip? Acest lucru incearca sa-l afle cele mai importante corporatii media, prin introducerea unui model de business pentru continutul online.

Dupa ani de zile in care informatia pe Internet a fost gratuita, din ce in ce mai multe companii isi propun sa taxeze vizitatorii pentru vizionarea continutului realizat de profesionisti, mai ales ca urmare a pierderilor suferite in media clasica (ziare, CD-uri etc), din cauza crizei economice.

Unul dintre cei mai importanti promotori ai acestui model de business, Rupert Murdoch, presedintele News Corporation, a anuntat recent ca va incepe sa taxeze accesul la articolele online ale ziarului The Times.

"Suntem in mijlocul unei dezbateri epocale despre valoarea continutului si este clar, pentru multe ziare, ca modelul actual nu functioneaza", a spus Murdoch, citat de Financial Times.

De altfel, atat The Wall Street Journal (detinut de News Corp), cat si Financial Times se numara printre putinele publicatii care taxeaza, in prezent, pentru unele articole de pe site-urile respective.

Dezbarea nu se refera doar la presa online, dimpotriva. Se vorbeste despre infiintarea unei platforme pentru televiziune online, care ar pune la dispozitia clientilor programe TV gratis, daca platesc abonamentul pentru cablul clasic.

Dupa ce a reusit sa recupereze o mica parte din veniturile pierdute din cauza pirateriei si distributiei ilegale online, prin iTunes si alte servicii de download legale, industria muzicala incearca sa gaseasca o modalitate de a percepe taxa pentru videoclipurile difuzate online. In acest sens, Universal Music lucreaza deja cu YouTube, in vederea realizarii unui nou site de muzica, Vevo, sustinut din reclame.

Insa directorul executiv al Warner Music, Edgar Bronfman, sustine ca un asemenea website ar avea nevoie de "oportunitati de monetizare serioase, in afara de publicitate", pentru a fi profitabil.

Pana acum, s-a folosit destul de mult modelul platii doar pentru o singura piesa, preferata vizitatorului, fara a fi obligat sa cumpere tot albumul. Astfel, utilizatorii ar plati, in cazul ziarelor online, doar pentru sectiunea de sport, de exemplu, sectiunile mai putin populare nefiind profitabile.

Acest model de business, al micro-platilor, este doar o mica parte din solutia pentru salvarea institutiilor media de la faliment. Convinsi de agentiile de publicitate, care promiteau ca veniturile din publicitatea online vor creste vertiginos, majoritatea furnizorilor de content online si-au oferit informatiile vizitatorilor in mod gratuit, in ceea ce directorul Financial Times, Rob Grimshaw, a numit "aproape o psihoza colectiva".

In schimb, s-a ajuns la situatia in care furnizarea de informatii depaseste cererea, iar sumele pe care advertiserii pot fi convinsi sa le plateasca pentru spatiul online sunt mult mai mici.

Cum pot deveni profitabile media online?

Veniturile din publicitatea online a crescut, in medie, cu 32 de procente, intre 2003 - 2008, insa este estimat ca va scadea cu 19 procente, in perioada 2008 - 2011. Pe pietele dezvoltate din acest punct de vedere, precum SUA si Marea Britanie, acest domeniu a stagnat, incepand cu mijlocul anului trecut, si s-ar putea diminua in acest an, potrivit unor studii Zenith Optimedia.

Chiar si Hulu, un site ce furnizeaza filme si seriale online, inregistrand o crestere masiva in ultima vreme, a avut probleme in a-si vinde spatiul publicitar.

Una dintre solutii, potrivit lui John Chachas, director al firmei Lazard, ar putea fi diversificarea. "Industria media trebuie sa-si schimbe modelul de venituri, precum si cel de costuri, iar taxarea pentru continut este doar o parte din aceasta schimbare", a spus el.

Insa trebuie tinut cont de faptul ca oamenii nu vor plati pentru ceva ce pot capata gratuit, spune John Kennedy, presedinte al asociatiei industiei muzicale IFPI.

Cea mai mare problema ramane mentalitatea consumatorilor, obisnuiti sa nu plateasca pentru continutul online. Desi o astfel de schimbare a functionat cand a fost introdusa taxa pentru televiziunea prin cablu, atunci a fost si extinsa foarte mult oferta, incluzand sute de canale, filme sau transmisiuni sportive live.

Avand acest exemplu, spun specialistii, si contintul online ar trebui sa fie de calitate si extins masiv, pentru a convinge publicul sa plateasca. Insa multe alte lucruri vor ramane, in continuare, gratuite pe Internet, cum ar fi motoarele de cautare si continutul realizat de amatori.

"Este ca si cum un evanghelist ar fi convins pe toata lumea ca a incerca sa impui un model de business pentru Internet ar fi o incalcare a drepturilor omului", a spus Grimshaw. A schimba acest lucru, inseamna sa modifici, din radacini, cultura Internetului, asa cum o intelegem acum, spun analistii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#continut media online, #taxare continut online, #plata articol online , #firma