Ucraina rupe legaturile cu Rusia in domeniul militar - Zeci de firme, bantuite de faliment

Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 18:27
6833 citiri
Ucraina rupe legaturile cu Rusia in domeniul militar - Zeci de firme, bantuite de faliment
Foto: Wikipedia

In conditiile in care Moscova continua sa sprijine rebelii inarmati din estul tarii vecine, presedintele ucrainean Petro Poronesnko a sistat cooperarea in domeniul militar cu Rusia.

Concret, el a oprit derularea unor contracte in valoare de 15 miliarde de dolari, scrie Christine Science Monitor.

Ucraina a incetat cooperarea cu Rusia in domeniul militar

Insa aceasta interdictie va dauna industriei de armament din ambele tari, avand in vedere gradul ridicat de interdependenta.

Mai mult, ar putea duce la prabusirea unor giganti din Ucraina, sustine sursa citata.

Potrivit agentiei ruse Itar-Tass, 79 de firme din Ucraina si 859 din Rusia vor fi afectate grav de aceasta decizie.

Industriile militare ale celor doua tari au avut legaturi puternice inca de pe vremea sovieticilor, cand Ucraina construia 30% din navele militare folosite de Kremlin.

Sistarea legaturilor in acest domeniu va provoca imediat o lovitura puternica pentru industria militara din Ucraina, care fabrica componente precum motoare pentru elicoptere si avioane, aeronave de transport, rachete, tancuri. Doua treimi dintre aceste produse sunt livrate Rusiei.

Pentru Moscova, prabusirea relatiilor comerciale cu tara vecina in sectorul militar reprezinta un impediment pentru ambitiile lui Vladimir Putin, care un program de reinarmare in valoare de 800 miliarde de dolari, ce trebuia sa se deruleze in urmatorii 10 ani.

In consecinta, acesta trebuie amanat, pana cand va fi gasita o alternativa.

Dmitri Rogozin, vicepremierul rus, a insistat insa ca Rusia are un plan de rezerva si ca va inlocui complet componentele din Ucraina in doi ani si jumatate.

Insa expertul militar Alexander Golts sustine ca acest termen este optimist.

"Vom asista la intarzieri majore in ceea ce priveste programul de reinarmare. Ucraina are cateva tehnologii unice, care sunt critice pentru productia militara a Rusiei. Va fi un miracol daca vom reusi sa le inlocuim in doar trei ani, asa cum sustine Rogozin", a declarat acesta.

Una dintre aceste tehnologii unice este reprezentata de motoarele pentru elicoptere, care sunt realizate de firma Motor Sich. Provocarea este cu atat mai mare cu cat aproape 80% din aparatele de zbor rusesti le folosesc.

Expertii sustin ca Rusia isi va reveni dupa taierea legaturilor in acest domeniu, insa industria ucraineana ar putea sa nu se descurce asa de bine.

Fara sprijinul consistent al guvernului aproape falimentar, unele firme din industria apararii se vor prabusi, mai arata sursa citata.

Franta nu renunta la Rusia

In ciuda sanctiunilor, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a precizat recent ca tara sa va construi cele doua nave militare Mistral pentru Rusia, contract ce valoreaza 1,6 miliarde de dolari.

Insa presedintele american Barack Obama a reiterat ca este ingrijorat in ceea ce priveste aceasta vanzare, in contextul tensiunilor din Ucraina.

In consecinta, seful de la Casa Alba a sustinut ca Franta ar trebui sa sisteze acest proiect.

Vanzarea navelor "este un semn evident ca sanctiunile americane impotriva Rusiei sunt un esec si e clar ca nu vor avea efectul scontat", a opinat analistul Randy Short, potrivit PressTV.

Franta da asigurari Rusiei: Navele de razboi vor fi livrate la timp

"Si alte tari vor lua exemplul Frantei (...) si vor descopri ca o lume multipolara este mult mai buna decat una unipolara", a adaugat acesta.

Mai mult, Short a spus ca situatia se va repeta in viitor, astfel ca tarile care vor fi sanctionate de SUA vor continua sa faca comert international.

Prima nava construita de Franta, numita Vladivostok, va ajunge la rusi inainte de 1 noiembrie 2014. La Kronstadt, vasul va fi echipat cu arme rusesti, echipament si sisteme militare. Vladivostok va naviga apoi la baza unde se afla flota din Pacific.

Al doilea vas, Sevastopol, va ajunge la Sankt Petersburg in noiembrie 2015 si apoi va merge tot la baza din Pacific.

Rusia ameninta ca daca nu ii sunt livrate vasele, Franta ar trebui sa-i plateasca peste 1,2 miliarde de euro compensatie pentru inghetarea contractului, suma ce include pretul celor doua nave Mistral si penalitati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#Ucraina industrie militara Rusia, #Ucraina contracte Rusia industrie militara , #firma