Companiile europene se pregatesc pentru incetinirea cresterii economice

Luni, 04 August 2008, ora 13:50
640 citiri
Companiile europene se pregatesc pentru incetinirea cresterii economice

Companiile din UE au inceput sa desfiinteze locuri de munca, sa diminueze productia si sa angajeze tot mai putin pentru a-si reduce costurile si a se pregati pentru o incetinire a cresterii economice sau chiar o recesiune catre sfarsitul anului.

Astfel de masuri de protectie pot fi vazute in mai toate sectoarele, de la cel al constructiilor de masini pana la cel bancar.

"Pot spune ca aceasta este cea mai dificila perioada pe care am parcurs-o. Cred ca ne indreptam catre recesiune si va fi mai profunda decat cred multi", a declarat Gary McGann, director al companiei irlandeze de ambalaje Smurfit Kappa, pentru Finacial Times.

Marii producatori auto, de la Fiat la Mercedes sau BMW, isi reduc productia si elimina munca in ture la uzine, in timp ce panii aeriene precum British Airways si Ryanair isi reduc si ele zborurile.

De asemenea, companii precum Siemens sau Saint-Gobain in sectorul ingineriei, Henkel in sectorul bunurilor de larg consum sau bancarii italieni de la UniCredit au anuntat planuri de reducere a locurilor de munca.

Toate acestea se intampla intr-un moment in care increderea mediul de afaceri european a scazut la cel mai jos nivel din ultimii cinci anitrivit analizelor Comisiei Europene.

Si chiar daca cresterea economica in primele trei luni ale anului a fost de 0,7% in UE, mai mare decat in SUA, onomistii anticipeaza o incetinire a cresterii pentru cel de-al doilea trimestru, consemneaza FT.

Perspectivele nu sunt la fel de sumbre pentru economiile tuturor statelor membre, mai adauga FT. Spre exemplu, companiile din Irlanda, Spania sau Marea Britanie par mai afectate decat cele din Germania sau Benelux.

Insa chiar si cei mai optimisti raman vigilenti. Ad Scheepbouwer, director executiv al grupului olandez de telecomunicatii KPN spune ca efectele unor schimbari ale obiceiurilor de consum ale populatiei de-abia de-acum se vor face simtite in tarile Benelux sau Germania.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#companii, #crestere economica, #incetinie, #masuri protectie , #firma