Consiliul Concurentei a amendat patru firme pentru trucarea unor licitatii ale MApN

Luni, 16 Decembrie 2013, ora 16:29
1922 citiri
Consiliul Concurentei a amendat patru firme pentru trucarea unor licitatii ale MApN
Foto: rumaniamilitary.ro

Consiliul Concurentei a sanctionat companiile Transcarpat Sportours International Romania, J.P. Sauer & Sohn Germania, San Swiss Arms Elvetia si Brugger & Thomet Elvetia cu o amenda totala de circa 2,8 milioane euro, pentru trucarea unor licitatii organizate de Ministerul Apararii Nationale (MApN).

Sanctiunile au fost aplicate in cadrul investigatiei, declansate din oficiu, privind practica concertata a companiilor de a truca licitatiile pentru achizitia produselor din gama 'armament de infanterie' si 'aparatura optica' aferenta, in perioada 2005-2007.

Presedintele Consiliului Concurentei, catre retaileri: Vrem sa va bateti ca chiorii, ca sa scada preturile

Consiliul Concurentei a constatat ca S.C. Transcarpat Sportours International S.R.L. a fost imputernicit de J.P. Sauer & Sohn GmbH, San Swiss Arms AG si Brugger & Thomet AG sa le reprezinte la licitatii si a elaborat ofertele pentru fiecare companie.

In acest fel, au fost impartite portofoliile de produse, astfel incat cele trei companii nu s-au mai concurat, desi exista aceasta posibilitate, se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei.

"Practic, S.C. Transcarpat a avut acces la informatii sensibile si a elaborat ofertele in asa fel incat sa maximizeze sansele de castig pentru fiecare companie. Un astfel de comportament contravine atat prevederilor legislatiei romanesti in domeniul concurentei, cat si prevederilor Tratatului de Functionare a Comunitatii Europene", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Consiliul Concurentei a castigat procesul cu Rompetrol la Curtea de Apel Bucuresti

Astfel, Transcarpat Sportours International din Romania a fost sanctionata cu 142.167 lei (32.020 euro), J.P. Sauer & Sohn GmbH din Germania cu 7.063.650 lei (1.590.912 euro), San Swiss Arms AG din Elvetia cu 2.860.900 lei (644.347 euro) si Brugger & Thomet AG din Elvetia cu 2.420.300 lei (545.113 euro).

Conform legislatiei in domeniul concurentei, practicile concertate reprezinta toate acele forme de coordonare care, fara sa ajunga la stadiul in care sa poata fi numite intelegeri, reprezinta tot o forma de cooperare intre companii care limiteaza sau elimina concurenta.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#MApN amenzi licitatii trucate, #MApn firme straine amenzi licitatii, #MApn amenda consiliul Concurentei , #firma