Coraci: Aproximativ 100.000 de firme vor intra in faliment pana la finele anului

Joi, 28 Octombrie 2010, ora 16:08
1494 citiri
Coraci: Aproximativ 100.000 de firme vor intra in faliment pana la finele anului

Presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR-1903), Cezar Coraci, a declarat, joi, ca numarul firmelor care vor intra in faliment anul acesta va fi de circa 100.000, urmand ca, in 2011, numarul acestora sa scada la circa 50.000.

"Cele 100.000 de firme care vor intra in faliment pana la sfarsitul anului sunt din domeniile serviciilor, comertului si industriei, in timp ce umarul firmelor nou infiintate se ridica la circa 77.000.

Toate acestea s-au intamplat din cauza crizei si introducerii impozitului minim de 2.200 lei anual, respectiv 550 lei pe trimestru. Estimam ca in 2011 se va reduce numarul IMM-urilor care vor fi nevoite sa isi intrerupa activitatea, la circa 50.000" a declarat presedintele UGIR-1903.

Astfel, UGIR-1903 considera necesara reanalizarea parametrilor economici ai constructiei bugetare pentru anul 2011, in care tinta de deficit bugetar de 4,4%, prevazuta prin acordul semnat cu Fondul Monetar International (FMI), nu poate fi atinsa decat pe seama reducerii investitiilor, a cresterii arieratelor sau a majorarii taxarii firmelor si a cetatenilor.

"Apreciem ca declinul economiei romanesti in anul 2010 va fi mai accentuat decat estimarea de -1,9%. Previziunile expertilor independenti, ca si a marilor banci, prognozeaza o scadere a PIB de 3% in acest an si o reducere de 1,8% in anul urmator, valori mult apropiate de realitatea economica din Romania", au spus reprezentantii UGIR.

Totodata, UGIR-1903 apreciaza ca pentru anul 2011 este posibila totusi o relaxare a tintei de deficit bugetar care sa permita directionarea unor fonduri exclusiv catre reducerea arieratelor in economie si in investitii, dar in niciun caz spre consum.

Uniunea solicita reluarea de urgenta a dialogului social cu patronatele si sindicatele pentru stabilirea si directionarea corecta si responsabila a fondurilor necesare reluarii cresterii economiei si solicita ca acordurile convenite cu patronatele si sindicatele sa fie incluse in propunerea de acord de orice tip ce se va incheia cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Citeste si:
Florin Cîţu, după discuţia cu Marcel Ciolacu privind plafonarea prețurilor: „Am decis să o extindem până în vară”
Florin Cîţu, după discuţia cu Marcel Ciolacu privind plafonarea prețurilor: „Am decis să o extindem până în vară”
Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, marţi, 25 ianuarie, după discuţia pe care a avut-o cu preşedintele PSD Marcel Ciolacu, că a propus extinderea plafonării de preţuri şi compensare...
Ordonanța privind plafonarea și compensarea facturilor la energie se amână. Neînțelegerile din coaliție
Ordonanța privind plafonarea și compensarea facturilor la energie se amână. Neînțelegerile din coaliție
Noua ordonanță pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie și gaze nu va fi adoptată în ședința de guvern de marți, 25 ianuarie, a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu. ”O...