Ziare.com

Cum sa scapi de taxe si sa-ti protejezi profitul

Marti, 11 Martie 2008, ora 08:35

   

Cum sa scapi de taxe si sa-ti protejezi profitul
Faptul ca in Romania companiile platesc peste 200 de taxe si impozite statului, ii determina pe oamenii de afaceri autohtoni sa caute peste granita solutii de protejare a profiturilor, relateaza Gandul. Cea mai simpla si cea mai la indemana optiune este infiintarea unei companii, numita offshore, intr-un stat sau o jurisdictie unde fiscalitatea este foarte scazuta.

Infiintarea unui offshore costa in jur de 2.000 - 3.000 de euro, o suma destul de mica, dar care protejeaza profiturile companiilor.

Pentru romani, cele mai bune variante sunt Cipru, Malta, Marea Britanie sau Elvetia. In Cipru, impozitul pe profit este de 10%, in timp ce la noi acesta este de 16%. In Malta, desi cota de impozit ajunge la 35%, companiile care au actionari nerezidenti, deci poate fi si un roman, au o rata de impunere efectiva de doar 4,17%. Totodata, in Marea Britanie nivelul impozitarii poate ajunge la 10%.

In afara fiscalitatii reduse, proprietarul un offshore mai are avantajul ca poate ramane anonim, nu se supune controlului statului roman si are siguranta veniturilor.

Europa a fost zguduita in februarie de un scandal monstru privind folosirea statului Liechtenstein ca un paradis fiscal de catre multimilionarii germani. Cea mai importanta victima a fost Klaus Zumwinkel, director executiv al Deutsche Post (Posta Germana), care a fost acuzat ca a prejudiciat statul german cu peste 1,5 milioane de euro, prin neimpozitarea veniturilor.

In Romania, perceptia asupra unei companii offshore nu este una dintre cele mai favorabile. Se considera ca sub umbrela unei astfel de firme se incearca savarsirea unor fapte ilegale.

Astfel, profitul obtinut din activitati desfasurate in Romania, care se incadreaza la cota de 16% de impozit, se taxeaza in statul unde este inregistrata compania offshore si unde se aplica un impozit mai scazut.

Cu toate acestea, este nevoie de un tratat de evitare a dublei impuneri intre Romania si statul unde urmeaza sa fie inregistrata viitoarea companie.
Citeste mai multe despre offshore afaceri atxe impozite
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4016 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Iar nu v-ati facut tema ...

Sunt locatii off-shore pe care nu le-ati pomenit aici si care au taxare la 0,04% , domnilor. De ce *** nu intrebati adevarati profesionisti ?

gcredit@gmail.com

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor