Discriminarea femeilor in Silicon Valley: Afaceri in clubul de striptease

Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 19:50
5301 citiri
Discriminarea femeilor in Silicon Valley: Afaceri in clubul de striptease
Foto: Facebook / Sheryl Sandberg

Hartuire sexuala, complot, misoginism, probleme de management: incidentele de la firma Uber nu sunt o exceptie. Jocurile de putere si sexismul fac parte din normalitate in Silicon Valley.

Tanar, in jur de 20 de ani, si-a intrerupt studiile, are profil de programator si este, mai ales, barbat. Asa arata la Silicon Valley viitorul Mark Zuckerberg sau Steve Jobs, iesind cu pantalonii cu turul lasat si cu afaceri de milioane dintr-una din multele firme cu capital de risc de pe celebra Sand Hill Road. Femei nu prea apar in acest scenariu. "Nu imi place cum gandesc femeile", spune un investitor referitor la ideea lui Kathryn Tucker. Aceasta avea de gand sa dezvolte o aplicatie menita sa-i ajute pe parinti sa gaseasca mai usor activitati pentru copii.

Iar referitor la aplicatia pentru dating Tinder, unul dintre fondatori a declarat: "O femeie la conducere face ca firma sa arate hilar". Se referea de fapt la fosta sa prietena, Whitney Wolfe care facea parte din echipa fondatoare. Wolfe a parasit firma, dand in judecata Tinder pentru hartuire sexuala. Ulterior a dezvoltat portalul "Women First", care a devenit, alaturi de Tinder, una dintre cele mai importante aplicatii de dating.

"Eram tratata deseori ca o asistenta, trebuia sa fac cafea si uneori chiar eram exclusa de la intalniri", povesteste Lakshmi Balachandra. A lucrat ani de zile la una dintre cele mai mari firme de investitii, fiind singura femeie de acolo. A facut tot posibilul sa fie respectata si tratata egal. A mers inclusiv cu barbatii la golf si in cluburi de striptease. "Pentru ca acolo se fac afacerile", spune Balachandra. Daca nu esti de fata, ai de pierdut si nu mai ai aceleasi resurse.

Uber nu este o exceptie

Conform unei statistici publicata de Universitatea Stanford, 60 la suta din femeile intervievate de la Silicon Valley spun ca au fost hartuite sexual de barbati. Cu comentarii jignitoare au avut a face 90 de procente. Numai aproximativ jumatate din femeile care s-au confruntat cu hartuirea sexuala au reclamat cazurile, de teama sa nu-si strice cariera.

Un astfel de comportament are rareori consecinte. Fondatorii unor start-up-uri continua sa fie manageri, cel putin partial, asa ca nu pot fi concediati. Uber este unul dintre putinele cazuri in care presiunea pe management a fost indeajuns de mare, incat fondatorul a trebuit sa-si dea demisia. Dar acest lucru s-a intamplat numai dupa ce o angajata a descris situatia pe blogul sau. Pana atunci, plangerile sale au fost total ignorate de companie.

"Cred ca ceea ce s-a intamplat la Uber nu a fost o exceptie", spune Balachandra, "Intreaga problema a hartuirilor sexuale se trage din faptul ca prea putine femei lucreaza in aceste firme dominate de barbati. Cu cat vor veni mai multe femei in aceste branse, cu atat se va schimba situatia".

Putine femei CEO

Sheryl Sandberg (foto), Chief Operating Officer (COO) la Facebook, este una dintre putinele femei cu functie de conducere in Silicon Valley.

Cifre publicate de Crunchbase arata ca numai 9 la suta din fondatorii de start-up-uri din Silicon Valley sunt femei. Sefii sunt in cea mai mare parte barbati. Sahil Raina, profesor la University of Alberta, crede ca aceasta este consecinta faptului ca putine femei studiaza in domenii tehnice. "Cercetarea mea arata ca femeile deschid mai putine companii, pentru ca stiu de la bun inceput ca nu vor gasi investitori", spune acesta.

Anul trecut s-au investit 94 miliarde de dolari in start-up-uri intemeiate de barbati. Idei la care a fost implicata cel putin o femeie au fost finantate cu 10 miliarde de dolari. Lakshmi Balachandra poate spune din propria experienta la o firma de investitii ca si pentru asta exista un singur motiv: barbatii investesc in alti barbati. Firmele cu capital de risc angajeaza ele insele femei intr-un procent de sase la suta.

In plus, femeile propun idei orientate catre un public feminin - cum ar fi magazine de posete sau aplicatii care monitorizeaza ciclul menstrual. "Si atunci barbatii spun: nu voi folosi niciodata asa ceva, nu inteleg nimic, asa ca mai bine nu ma bag", povesteste Lakshmi Balachandra.

Mai multe femei in start-up-uri infiintate de femei

Dar daca o femeie a reusit sa puna bazele unui start-up, atunci angajeaza mai multe femei. Un studiu al platformei de investitii FoundersClub arata ca in firmele intemeiate de femei lucreaza un numar dublu de angajate decat in firmele conduse de barbati. In start-up-urile deschise de femei, 48 la suta din angajati sunt femei, la Google sunt 31 de procente, la Facebook 33 si la Uber 36 la suta.

Sperante mai sunt la companiile mari, care investesc in egalitatea intre barbati si femei. Apple a anuntat ca va egaliza salariile, Facebook doreste sa investeasca 15 milioane de dolari in cursuri de computer pentru femei. Google investeste 150 de milioane de dolari in diversitatea angajatilor.

Dar va mai dura ceva vreme pana cand femeile vor iesi din sedintele cu firmele de investitii, cu geci cu gluga si afaceri de milioane de dolari in buzunar.

Anne Schwedt / Lavinia Pitu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#discriminare femei Silicon Valley , #firma