Doar 50.000 de angajati ai CFR vor incasa prime de sarbatori

Miercuri, 17 Decembrie 2008, ora 19:44
2517 citiri
Doar 50.000 de angajati ai CFR vor incasa prime de sarbatori

CFR va putea plati primele de sarbatori pentru numai 50.000 de angajati din totalul de 70.000.

Asta dupa ce Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Transporturilor cu 35 milioane lei, pentru plata facilitatilor acordate elevilor si studentilor, pensionarilor si veteranilor de razboi.

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri alocarea acestei sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, dupa ce sindicalistii au atras atentia inca din noiembrie ca angajatii CFR Calatori si CFR Infrastructura risca sa ramana fara salarii si prime de sarbatori, intrucat nu exista fondurile necesare pentru plata acestora.

"Potrivit legilor specifice, aceste categorii sociale beneficiaza de facilitati la transportul pe calea ferata, auto, naval si cu metroul. Acoperirea acestor facilitati se face de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor, in baza deconturilor intocmite de transportatorii auto privati - Metrorex, Navrom Delta Tulcea, CN ADNR SA si SNTFC CFR Calatori SA", se arata in comunicatul remis de guvern.

"Cei aproape 20.000 de angajati ai CFR Calatori si peste 30.000 de salariati ai CFR Infrastructura urmeaza sa incaseze primele de sarbatori, prevazute in contractul colectiv de munca, circa 400 lei net", a declarat miercuri, pentru NewsIn, directorul comercial al CFR Calatori, Elena Miu.

Ea a adaugat ca suma necesara platii salariilor pe luna decembrie se ridica la aproape 15 milioane lei.

"Bugetul CFR Calatori asigura in acest moment doar 20% din plata salariilor angajatilor, restul sumei necesare pentru plata primelor si salariilor urmand sa fie completata in urma rectificarii bugetare aprobate de guvern", a mai spus reprezentantul CFR Calatori.

CFR Marfa nu are insa bani pentru primele angajatilor. Dircetorul general al companiei CFR Marfa, Liviu Bobar, a precizat ca exista riscul ca aproape 18.000 de angajati sa nu-si primeasca primele de sarbatori, dupa ce incasarile companiei au scazut in lunile noiembrie si decembrie.

"Avem creante la CET-uri de aproape 100 milioane lei, iar activitatea CFR Marfa a scazut in luna noiembrie cu 20%, ca urmare a prabusirii siderurgiei si a industriei petrochimice. Trebuie sa asiguram alimentarea cu combustibil a trenurilor si plata facturilor urgente si exista, astfel, riscul sa nu mai avem bani in decembrie si pentru plata primelor", a spus Liviu Bobar.

Directorul CFR Marfa a dat, insa, asigurari ca salariile angajatilor pe luna decembrie vor fi platite, in ciuda problemelor finaciare cu care se confrunta compania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#angajati CFR prime, #prime de sarbatori, #sarbatori fara prime, #criza economica, #buget de stat , #firma