Experti BNR: Firmele din Romania devin tot mai mici

Joi, 04 Februarie 2016, ora 11:36
2717 citiri
Experti BNR: Firmele din Romania devin tot mai mici
Foto: Arhiva Ziare.com

Economia tarii noastre este formata din firme de dimensiuni tot mai mici, trecerea timpului nu a garantat cresterea marimii companiei, potrivit unei lucrari publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) referitoare la schimbarile structurale din economie.

"In majoritatea cazurilor, firmele au ramas in clasele de marime in care s-au nascut. In restul situatiilor, regula este ca firmele sa treaca intr-o clasa inferioara privind dimensiunea. Cazurile in care trecerea timpului conduce la acumulare importanta de active si majorare de salariati sau cifra de afaceri sunt exceptii", se arata in documentul intitulat "Dupa 20 de ani: schimbari structurale in economia Romaniei in primele decenii postdecembriste", realizat de expertii BNR Florian Neagu, Florin Dragu si Adrian Costeiu.

Potrivit documentului, tot mai multe firme se infiinteaza avand un activ bilantier sub 1.000 de lei.

"Majoritatea relativa este detinuta de firme care au la infiintare un activ bilantier cuprins intre 1.000 si 10.000 de lei. Firmele care au active la infiintare de peste 500 milioane lei au fost raritati in ultimul deceniu.

De exemplu, de la debutul crizei financiare in Romania (octombrie 2008), am identificat sase asemenea entitati, din care patru sunt firme in care statul are o contributie importanta sau exclusiva (create in urma procesului de fuziune prin contopire), a cincea firma s-a radiat la un an de la infiintare, iar a sasea este o entitate de tip SRL, detinuta de un nerezident si avand un capital social de 200 de lei", informeaza documentul citat.

Romania dupa 20 de ani: Dezechilibrele care pun in pericol dezvoltarea economiei (Grafice)

Daca in anul 1994 corporatiile detineau 83% din activele sectorului companii nefinanciare, in anul 2014 ponderea a devenit 42%, arata BNR.

"Aceeasi dinamica s-a observat si in cazul numarului de salariati: IMM-urile angajau 20 la suta din salariatii tuturor firmelor din Romania la sfarsitul anului 1994, ajungand in doua decenii sa detina 65 la suta. Modificari cu aceeasi finalitate, dar de o amplitudine mai redusa s-au inregistrat in cazul contributiei la valoarea adaugata si la cifra de afaceri.

Contributia IMM-urilor la cifra de afaceri a devenit majoritara (53 la suta in anul 2014 fata de 34 la suta in anul 1994), dar in ultimul deceniu aceasta contributie nu a mai crescut, desi IMM-urile au beneficiat de un volum ascendent de active si salariati", informeaza lucrarea realizata de cei trei experti ai BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#firme dimensiune BNR, #analiza BNR firme Romania, #BNR firme Romania , #firma