Exportul net de animale vii din Romania, in scadere

Luni, 05 Aprilie 2010, ora 22:56
3242 citiri
Exportul net de animale vii din Romania, in scadere

Diferenta dintre exportul si importul de animale vii (exportul net) a scazut anul trecut cu 23%, la 57,7 milioane euro, in conditiile in care Romania a exportat - in special capre, oi, bovine si cabaline - de 165,3 milioane euro si a importat de 107,5 milioane euro - mai ales porci si pasari, potrivit MADR.

In 2008, exportul net de animale vii insuma 75 milioane euro, dat fiind ca Romania exportase de 163, 2 milioane euro si importase de 88 milioane euro.

Astfel, exportul de ovine si caprine (82,4 milioane euro) l-a devansat anul trecut pe cel de bovine (73,9 milioane euro), in conditiile in care in 2008 Romania exportase oi si capre de 73,5 milioane euro si bovine de 76,3 milioane euro, potrivit datelor datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) la solicitarea NewsIn.

Exporturile de cai, magari, catari si bardoti vii au scazut, in schimb, cu 40%, de la 12,7 milioane euro la 7,6 milioane euro.

Romania a mai exportat anul trecut si pasari vii, dar valoarea acestora a fost de numai 1,4 milioane euro, de doua ori mai mult ca in 2008.

Cat priveste importurile de animale vii, Romania a fost nevoita sa importe porci de 79,6 milioane euro, cu un sfert mai mult ca in 2008, in conditiile in care nu a putut exporta nimic din cauza problemelor legate de pesta porcina.

Romania va putea cere Comisiei Europene sa obtina statutul de zona libera de pesta porcina clasica doar daca la sase luni dupa eliminarea ultimului animal vaccinat nu mai este diagnosticat nici un caz de pesta porcina clasica. Astfel, Romania va putea exporta in UE porci vii si alte produse si subproduse.

De altfel, Bruxelles-ul a decis sa permita Romaniei ca, de la 1 ianuarie 2010, sa participe pe piata comunitara cu marci romanesti de produse din carne de porc provenita din zonele libere de pesta porcina clasica.

Alte importuri semnificate de animale vii realizate de Romania anul trecut au fost cele de cocosi, gaini, rate, gaste, curcani, curci si bibilici, care au crescut cu 26%, la 21,9 milioane euro, in vreme ce importurile de bovine au scazut cu 11%, la 5,9 milioane euro.

UE ramane principalul partener comercial al Romaniei

Trei sferturi din exporturile Romaniei de animale vii s-au indreptat spre celelalte 26 de state din Uniunea Europeana (UE) in 2009, ponderea fiind in usoara scadere fata de 2008, cand era de 81%.

In schimb, importurile de animale vii au fost efectuate aproape integral din UE atat anul trecut, cat si in 2008.

De remarcat este faptul ca exportul net de animale vii inregistrat de Romania cu celelalte tari din UE a scazut cu 60% anul trecut, la 17,4 milioane euro, in conditiile in care exporturile catre acestea au scazut cu aproape 6%, la 124,8 milioane euro, iar importurile au crescut cu 22%, la 107,4 milioane euro.

Romania este un exportator net de capre si oi, in special catre Grecia, Italia si Bulgaria, precum si de bovine (mai ales catre Spania, Italia, Grecia, Croatia si Siria) si cabaline vii (cu precadere in Italia).

In schimb, importa prin excelenta porci (mai ales din Olanda si Ungaria) si pasari vii (in special din Cehia si Ungaria).

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#export animale vii scadere, #Romania export animale , #firma