Fermierii din Timis si Mehedinti cultiva mustar si smochini

Luni, 08 Septembrie 2008, ora 08:39
4553 citiri
Fermierii din Timis si Mehedinti cultiva mustar si smochini

Pentru ca verile sunt tot mai lungi si calduroase, Fermierii din Timis si Mehedinti au inceput sa cultive mustar si smochini.

Castigurile nu sunt foarte mari, dar ei sunt multumiti ca pot tine pasul cu vremea.

Mustarul s-a facut foarte frumos anul acesta. Doar cativa fermieri din Timis au avut insa curajul sa renunte la traditionalul porumb sau grau, relateaza Realitatea TV.

"Chiar putem vorbi de o viitoare desertificare, agricultorii s-au orientat spre culturi care rezista la asa temperaturi", a declarat directorul Directia Agricola, Ioan Csosz.

Pionierii mustarului din Timis cultiva aceasta planta pe 60 de hectare. Putin fata de cele 450.000 pe care le are judetul. S-a format si o mica bursa a mustarului: cinci lei kilogramul de boabe, 10 lei cel de seminte.

Si localnicii din Svinita, judetul Mehedinti s-au reorientat din cauza temperaturilor tot mai mari. Oamenii planteaza smochini.

"Poate deveni o afacere de familie pentru ca este o planta rara, sunt fructe destul de cautate. Vin oameni de zeci de ani sa ia smochine de la noi", a declarat unul dintre cultivatori.

La Svinita, primaria a construit un uscator de smochine, ca sa ii incurajeze pe localnici in aceasta afacere. Svinita este localitatea cu cel mai mare numar de smochini din tara.

"L-am facut cu scopul de a veni in sprijinul cetatenilor pentru a-si folosi culturile de smochini cat mai eficient si pentru a extinde cultivarea", a spus Nicolae Ilici, reprezentant primaria Svinita.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#smochine, #mustar, #caldura, #fermieri , #firma