Firma cu cel mai mare profit din tara, controlata de Fisc

Marti, 13 Septembrie 2011, ora 09:21
4018 citiri
Firma cu cel mai mare profit din tara, controlata de Fisc

Fiscul din Brasov controleaza, in aceste zile, compania American European Marketing & Enterprises, din satul Fantana, a declarat Dumitru Ion-Dumitrescu, directorul institutiei.

Compania in cauza a iscat un imens scandal, dupa ce a anuntat, pentru anul 2009, un profit mai mare decat al oricarei alte firme din Romania. Situatia a continuat si in 2010, cand firma a anuntat un castig de 17,353 miliarde de lei, adica 3% din PIB.

Situatia ridica mari semne de intrebare, avand in vedere ca, in conturile firmei, nu se regaseste nici macar un cent, iar rulajul in banci este inexistent. Se pare ca, in realitate, actionarii American European Marketing&Enterprises SA au aplicat un mecanism fictiv de acumulare a unor venituri uriase: reevaluarea contabila a unor actiuni detinute la o banala companie din SUA.

Acestia au adus ca aport la capitalul social al firmei romanesti milioanele de actiuni detinute tot de acestia la o firma din SUA, IAFE Inc, care au o valoare cu mult supraevaluata, scrie Bursa.

In ciuda faptului ca se afla pe primul loc in topul profitabilitatii, firma American European Marketing &Enterprises SA nu plateste niciun leu impozit, pentru ca suma nu reprezinta profit real, ci unul de natura contabila, ce provine din supraevaluarea actiunilor aduse ca aport la capitalul social, iar Codul Fiscal nu impune vreo impozitare.

"Anul trecut, am demarat activitatea la control la aceasta firma, cerand date despre actionari din Statele Unite si din Germania. Daca din Statele Unite am primit ceva raspunsuri, la Fiscul german am revenit de patru ori cu solicitarea de a ni se da date despre actionarii acestei companii care au rezidenta in Germania", a spus Ion-Dumitrescu.

Conform datelor de la Fiscul american, in SUA, firma are sediul la o casuta postala". Compania are un singur angajat, iar actionarii sunt sapte persoane fizice de nationalitate romana si germana: Cornel Ionescu (20%) - administratorul general al companiei, Daniel Afusoae (20%), Szapirow Wilfried (20%), Rosa Gagesch (20%), Lucian Nica (10%), Stefan Pintilie (5%) si Victoria Pintilie (5%).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Fisc control, #Fisc firma cel mai mare profit, #Fisc American European Marketing Enterprises , #firma