Firmele cu acelasi pret mic la licitatii publice vor fi intrebate daca vor sa imparta contractul

Joi, 26 Iunie 2014, ora 22:07
1577 citiri
Firmele cu acelasi pret mic la licitatii publice vor fi intrebate daca vor sa imparta contractul
Foto: Arhiva

Firmele care se inscriu, la o licitatie publica, cu acelasi pret cel mai scazut si nu pot fi departajate nici dupa ce prezinta o noua propunere financiara vor fi intrebate de catre stat daca accepta sa imparta contractul inainte ca procedura sa fie anulata, in cazul in care impartirea este posibila.

In acelasi timp, o institutie publica nu va mai fi obligata sa justifice de ce a ales sa atribuie contractul prin licitatie deschisa sau restransa, ci se va putea limita la redactarea unei singure note justificative privind estimarea valorii contractului, alegerea procedurii de atribuire, a cerintelor de calificare, a factorilor de evaluare, precum si a ponderii acestora.

Revolta primarilor: Suntem santajati de firmele care pierd la licitatiile publice

Regulile vor fi introduse de Guvern, printr-o noua modificare a normelor privind achizitiile publice.

"Autoritatea contractanta solicita ofertantilor care, in cadrul ofertelor declarate admisibile, au ofertat cel mai scazut pret egal, o noua propunere financiara, caz in care contractul va fi atribuit ofertantului a carui noua propunere financiara are pretul cel mai scazut.

Daca in urma reofertarii/reofertarilor ofertantii nu pot fi departajati, autoritatea contractanta are obligatia de a solicita, in masura in care este posibil si mai inainte de a decide anularea procedurii de achizitie publica, acceptul acestora cu privire la impartirea contractului", este noua regula pe care Guvernul se pregateste sa o introduca.

Fara justificarea tipului de licitatie

Executivul va mai decide ca o autoritate contractanta nu are obligatia de a justifica alegerea procedurilor de licitatie deschisa sau licitatie restransa si, in cazul atribuirii unui contract sectorial, nici a procedurii de negociere cu publicarea prealabila a unui anunt de participare.

Guvernul va mai decide ca pretul unui contract public va putea fi ajustat, fara ca in documentatia de atribuire sa existe o clauza speciala in acest sens, si in situatia in care sunt introduse taxe locale.

Firmele care contesta des licitatiile publice, pe "lista rusinii"

O alta regula care va fi introdusa de Guvern este ca, in situatia in care obiectul contractului este unul complex, cu doua sau mai multe activitati distincte, autoritatea contractanta are dreptul sa solicite demonstrarea experientei similare pentru fiecare dintre activitatile care urmeaza sa fie derulate, acceptand prezentarea de contracte distincte pentru fiecare activitate in parte.

Procedurile de atribuire in curs de desfasurare si contractele in curs de executare nu vor fi afectate de noile reguli de achizitii publice.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#firme impartit contract, #licitatii impartire contract, #firme pret egal licitatii , #firma