Ziare.com

Firmele din Romania sa-si schimbe casele de marcat, pentru a comunica online cu Fiscul - proiect

Marti, 12 Iulie 2016, ora 20:25

   

Firmele din Romania sa-si schimbe casele de marcat, pentru a comunica online cu Fiscul - proiect
Firmele din Romania trebuie sa-si schimbe casele de marcat dotate cu role de hartie cu unele noi, care au jurnal electronic, ca sa comunice online cu Fiscul.

Tranzitia nu se va face imediat, ci etapizat, pana la 1 noiembrie 2017, potrivit unui proiect de hotarare de guvern.

Masura este necesara pentru ca firmele sa trimita datele fiscale online catre sistemul informatic al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), care urmeaza sa fie implementat in 2018.

"Ministerul Finantelor Publice continua procesul de transparenta si propune schimbarea caselor de marcat vechi cu aparate de generatie noua, echipate cu jurnal electronic. Masurile propuse de minister (...) au creat premisele inlocuirii treptate a aparatelor de marcat electronice fiscale echipate cu role jurnal pe suport de hartie, cu aparate de generatie noua, echipate cu jurnal electronic.

2021 vine cu discounturi de pana la 50% la principalele categorii de produse si servicii de care afacerea ta are nevoie. Obtine oferta AICI!

Scopul este acela de a putea transmite date fiscale in regim online catre sistemul informatic al ANAF", se arata intr-un comunicat al ministerului.

Masurile vin in sprijinul debirocratizarii, urmaresc reducerea evaziunii fiscale, precum si cresterea nivelului de fiscalizare si o imbunatatire a executiei veniturilor bugetare.

Principalele modificari propuse de Finante se refera la:

- stabilirea conditiilor tehnice pe care trebuie sa le indeplineasca aparatele de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic, pentru a putea fi supuse autorizarii;

- implementarea Registrului national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judete si in Bucuresti;

- eliminarea obligatiei contribuabilului de a solicita si obtine de la organul fiscal certificatul de atestare fiscala, in vederea obtinerii autorizatiei de distributie a aparatelor de marcat electronice fiscale;

- majorarea termenului de valabilitate a autorizatiei de distributie a aparatelor de marcat electronice fiscale de la 2 respectiv 3 ani in prezent, la 5 ani;

- introducerea prevederilor privind conectarea la distanta a aparatelor de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic, in vederea transmiterii datelor fiscale catre sistemul informatic al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3879 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cit de sigure sint casele de marcat cu jurnal electronic ?

Aceste aparate ar trebui verificate pentru a se vedea cit de mare este riscul de hacking.

Oare sint sigure ?

Trebuie evaluate si posibilele consecinte asupra agentilor economici. Acestia ar putea suporta consecintele unor atacuri, consecinte care ar putea fi costisitoare, incluzind, evident si amenzi.

In ce masura se poate dovedi daca o casa de marcat cu jurnal electronic a fost hack-uita si in ce masura se poate reface jurnalul corect ?

Beneficiaza aceste echipamente de o securitate IT mai mare decit cea a unui PC sau mai mica ? Vorbim totusi de contabilitate, de bani si de declaratii fiscale. Frauda in domeniul fiscal, este o fapta grava.

Se stie de exemplu ca siguranta POS-urilor utilizate la platile cu cardul este departe de a fi infailibila.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor