Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Firmele vor putea fi dizolvate din oficiu - iata conditiile

Marti, 30 Iunie 2015, ora 14:24
7183 citiri
Firmele vor putea fi dizolvate din oficiu - iata conditiile

Firmele vor putea fi radiate in cazul in care nu respecta prevederile referitoare la depunerea situatiilor financiare anuale.

Masura este cuprinsa in modificarile unor acte normative in domeniul inregistrarii in Registrul Comertului, care au fost promulgate de presedintele Klaus Iohannis si urmeaza sa apara in Monitorul Oficial.

Numarul firmelor intrate in insolventa a scazut considerabil in 2015

"Firmele vor putea fi radiate din oficiu sau, spre exemplu, la cererea ANAF sau a creditorilor, in cazul in care societatea nu si-a depus situatiile financiare anuale, si, dupa caz, situatiile financiare anuale consolidate, precum si raportarile contabile la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termenul prevazut de lege, daca perioada de intarziere depaseste 60 de zile lucratoare.

Aceeasi sanctiune poate fi aplicata si in ipoteza in care societatea nu si-a depus la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termenul prevazut de lege, declaratia ca nu a desfasurat activitate de la constituire, daca perioada de intarziere depaseste 60 de zile lucratoare", a declarat avocatul Daniel Moreanu, potrivit Mediafax.

De asemenea, se poate pronunta dizolvarea, urmata de lichidarea si de radierea societatii, "in ipoteza in care a expirat contractul de inchiriere sau de comodat cu privire la sediul social", a explicat Moreanu.

Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) va publica pe site-ul oficial sau pe portalul de servicii online o lista cu firmele pentru care urmeaza sa formuleze actiuni de dizolvare, cu 15 zile inainte ca aceasta masura sa fie impusa. De asemenea, societatile in cauza vor intra si in vizorul ANAF.

Vom putea verifica firmele din UE

O alta componenta importanta a pachetului de masuri promulgat de Iohannis se refera la faptul ca romanii pot verifica anumite situatii financiare despre orice firma din Uniunea Europeana, cum ar fi: denumirea si forma juridica, sediul, codul unic de inregistrare fiscala si starea firmei.

In acest sens, modificarile aduc si introducerea unui identificator unic la nivel european al societatilor, EUID, care va cuprinde elemente precum:

  • - elementul de identificare a Romaniei,
  • - elementul de identificare a registrului national,
  • - numarul persoanei din registru
  • - daca este necesar, alte elemente pentru a evita erorile de identificare.
  • Persoanele juridice de nationalitate romana care deschid sucursale in strainatate vor avea obligatia de a le mentiona la Oficiul Registrului Comertului din Romania. Totodata, persoanele juridice cu sediul principal in strainatate care deschid sucursale in Romania au obligatia de a cere inregistrarea acestora la Registrul Comertului de la sediul fiecarei sucursale.

    Aceste sucursale vor avea, printre altele, obligatia de a depune anual, situatiile financiare ale persoanei juridice din strainatate.

    Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
    Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
    Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
    Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
    Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
    WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
    #firme dizolvate oficiu, #firme dizolvare, #forme dizolvate ANAF , #firma