Frank Timis acuza o "vanatoare de vrajitoare" a bursei londoneze

Duminica, 10 Ianuarie 2010, ora 14:27
3722 citiri
Frank Timis acuza o "vanatoare de vrajitoare" a bursei londoneze
Foto: Visual Media

Controversatul om de afaceri de origine romana Frank Timis le-a reprosat autoritatilor de reglementare a Bursei de Valori de la Londra ca nu sunt decat un "tribunal ad-hoc" care duce o "vanatoare de vrajitoare" impotriva sa.

Timis a facut aceste reprosuri la mai putin de doua luni dupa ce comisia disciplinara a Pietei Instrumentelor Alternative (AIM) a aplicat firmei Regal Petroleum cea mai mare amenda pentru inducerea investitorii in eroare, relateaza The Sunday Times in editia online.

"Sa fim seriosi. Pana anul trecut AIM nu avea nicio regula. Au avut niste crahuri mari si acum incearca s-o dreaga si ma scot pe mine tap ispasitor", a spus Timis, care continua sa sustina ca nu a facut nimic gresit cat se afla la conducerea companiei Regal. "E o inscenare", a adaugat el.

African Petroleum, oprita de la listare

La jumatatea lunii decembrie a anului trecut, Bursa din Londra a oprit de la listare titlurile companiei petroliere African Petroleum, pentru care fusesera subscrise 60 milioane lire sterline, ca urmare a ingrijorarilor legate de trecutul controversat al fondatorului acesteia, Frank Timis. Omul de afaceri sustine ca, astfel, valoarea companiei ar fi evaluata la 700 milioane dolari.

Decizia neobisnuita a fost luata impotriva lui Frank Timis, in conditiile in care ajunsese intr-un stadiu avansat cu pregatirile de listare a companiei sale African Petroleum, un grup petrolier ce desfasoara activitati cu precadere in Liberia. Listarea urma sa fie finalizata pana la finalul lui 2009.

Oficialii bursei londoneze ii spusesera anterior lui Timis ca listarea ar putea fi oprita daca el va avea o pozitie de conducere in cadrul companiei. Decizia lor a fost luata ca urmare a rolului pe care l-a jucat acesta la Regal Petroleum, companie petroliera ale carei actiuni s-au prabusit in 2005, dupa ce s-a auzit ca imensele sale campuri petrolifere nu erau viabile. Timis era director executiv la acea data.

Dupa o investigatie indelungata, AIM a dat companiei Regal cea mai mare amenda pe care o acordase pana atunci, de 600.000 lire, pentru ca indusese intentionat in eroare investitorii. Timis, a carui avere personala este estimata la 84 milioane lire in clasamentul The Sunday Times, si-a dat demisia de la Regal in 2005.

Timis continua sa prezideze cea mai mare companie miniera listata la AIM, African Minerals. Autoritatile nu au puterea sa il indeparteze, dar vor cu tot dinadinsul sa previna listarea oricarei alte companii de-a lui Timis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Frank Timis bursa, #vanatoare vrajitoare bursa Londra, #Regal Petroleum bursa , #firma