Guvernul britanic ar putea nationaliza banca ipotecara B&B

Duminica, 28 Septembrie 2008, ora 16:29
1266 citiri
Guvernul britanic ar putea nationaliza banca ipotecara B&B

Banca ipotecara aflata in dificultate Bradford& Bingley ar putea fi nationalizata de statul britanic, in a treia operatiune de salvare a unei banci mari din acest an, o decizie putand fi luata pana la sfarsitul acestei zile, potrivit unor surse avizate.

Trezoreria britanica conduce discutiile privitoare la salvarea bancii si este foarte probabil sa opteze pentru nationalizarea B&B si sa caute mai apoi sa vanda partea de economisire si unele unitati unei alte banci comerciale, spun sursele mentionate.

Desi nu a fost luata inca o decizie finala, persoane avizate sustin ca un plan ar putea fi anuntat duminica sau luni dimineata.

Trezoreria ar prefera, totusi, ca salvarea celui de-al noualea creditor ipotecar din Marea Britanie sa se faca printr-o operatiune privata, insa nationalizarea este in prezent optiunea cu cele mai mari sanse, a spus o persoana familiara cu discutiile, arata Reuters.

BBC a anuntat, de asemenea, ca B&B va fi nationalizata, iar portofoliul sau de credite ipotecare va fi fuzionat cu cel al Northern Rock, banca preluata de stat in februarie pentru a fi salvata de la faliment.

Statul britanic s-a implicat puternic in sectorul financiar mult incercat al tarii, patronand preluarea celui mai mare creditor imobiliar al tarii, HBOS, de catre concurentii de la Lloyds TSB.

B&B este ultima dintr-o serie de banci lovite de criza financiara globala, generata de pierderile din creditele de slaba calitate de pe piata ipotecara din SUA si care a facut deja victime printre numele mari ale finantelor americane si europene.

Criza financiara si economia schiopatanda a tarii a ssporit presiunile asupra premierului britanic Gordon Brown, al carui partid este depasit in sondaje de cel al opozitiei conservatoare.

De altfel, si lideri din propriul partid incep sa se indoiasca de capacitatea lui Brown de a gestiona situatia in astfel de momente dificile pentru economie.

Conturile de economii deschise la B&B insumeaza 24 miliarde de lire sterline (44 miliarde dolari),iar cele 200 de unitati ale bancii ar putea fi vanduta unui concurent de pe piata, fiind in discutie banca spaniola Santander si cele britanice HSBC si Barclays, potrivit unor surse.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Bradford Bingley, #nationaliza, #Banca, #ipoteca, #guvern, #britanic , #firma