Guvernul cheama DNA la Conpet: Cheltuieli uriase pe bautura la firma condusa de tatal Robertei Anastase

Joi, 11 Aprilie 2013, ora 10:04
4300 citiri
Guvernul cheama DNA la Conpet: Cheltuieli uriase pe bautura la firma condusa de tatal Robertei Anastase

Guvernul a publicat, joi, sinteza raportului de control privind verificarile efectuate de Corpul de control al premierului la SC CONPET S.A. Ploiesti. In urma neregulilor gasite, institutia va sesiza Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru a lua masurile legale necesare.

Potrivit documentului remis Ziare.com, in perioada supusa controlului, SC CONPET S.A. a efectuat cheltuieli de protocol in cuantum total de 1.062.481,38 lei.

"Corpul de control al primului-ministru, ca organ de control administrativ, va sesiza organele de urmarire penala in legatura cu operatiunile sau actele ilicite constatate in urma desfaurarii actiunii de control, care pot intruni elementele constitutive ale unei infractiuni, urmand ca organul de urmarire penala sau, dupa caz, instanta de judecata sa hotarasca asupra existentei sau inexistentei infractiunii respective si asupra vinovatiei", se arata in raport.

Perioada in care s-a facut controlul a fost 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2012.

"In aceasta perioada, directorul general al Conpet a avut la dispozitie un fond de premiere in suma totala de 3.687.948 de lei, din care a acordat prime in mod preferential. La data de 17 iunie 2010 a fost infiintat Departamentul management, comunicare, iar la data de 18 iunie 2010, in functia de sef al departamentului, asimilata unei functii de conducere, a fost numit Corneliu Anastase", tatal fostului presedinte al Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

El a beneficiat de un salariu lunar de 9.800 de lei, similar celui de director, se mai arata in document.

Conpet este o companie de stat, cu o cifra de afaceri de circa 100 de milioane de euro anual, care se ocupa cu transportul prin conducte si cazane al titeiului intern si din import, precum si a derivatelor sale.

Potrivit documentului, conducerea unitatii ar fi alocat 188.000 lei pentru bauturi de protocol (din care mai mult de jumatate a fost pe whisky), 44.000 de lei pentru ceasuri de lux, la care s-au adaugat alte zeci de mii de lei cheltuite nejustificat, avand in vedere ca societatea nu a prezentat documente din care sa rezulte destinatarii finali ai acestor produse.

Documentul remis de Corpul de control mai mentioneaza ca in anul 2011, SC CONPET SA a efectuat cheltuieli mai mari cu 13.648.601 lei fata de cele prevazute in buget, din acestea, cheltuielile de exploatare depasind cu 5,70% prevederile din buget, respectiv cu 19.240.110 lei.

De asemenea, se mai precizeaza ca in perioada ianuarie 2009-decembrie 2012 CONPET a incheiat cu Clubul sportiv "CONPET" un numar de 6 contracte de reclama si publicitate, in baza carora a fost platita acestuia din urma suma totala de 989.500 lei, fara TVA, reprezentand 65% din totalul cheltuielilor de publicitate efectuate in aceasta perioada de societate.

Premierul social-democrat Victor Ponta a declarat, in iunie 2012, ca directorul Conpet, Dorin Tudora, a refuzat sa il demita pe tatal Robertei Anastase (PDL) din postul de consilier, desi cererea i-a fost adresata chiar de catre ministrul Economiei, argumentand ca a fost numit la conducerea companiei de stat de fostul ministru de resort in baza unui contract de manager.

Ponta a mai sustinut ca acesta primeste un salariu de 10.000 de euro. In replica, Roberta Anastase sustinea atunci ca premierul este "un mincinos" si ca tatal ei are un salariu cu o treime mai mic.

Totodata, directorul general al Conpet l-a contrazis la acea data pe premier, sustinand ca ministrul Economiei nu i-a cerut "in mod direct" demiterea lui Corneliu Anastase.

C.P.

Citeste si:
Fostul prefect al Capitalei, despre congresul PNL: ”Nu poţi permite organizarea în spaţii închise cu 5.000 de oameni, când limita pentru spectacole în aer liber este de 1.000”
Fostul prefect al Capitalei, despre congresul PNL: ”Nu poţi permite organizarea în spaţii închise cu 5.000 de oameni, când limita pentru spectacole în aer liber este de 1.000”
Fost prefect al Capitalei, Alin Stoica, afirmă că organizarea Congresului PNL, nu ar trebui permisă, în condiţiile în care limita pentru spectacole în aer liber este de 1.000 de persoane, la...
Stelian Ion îl atacă dur pe Klaus Iohannis: „Președintele ajută PSD să revină la putere. Adevăratul artizan al USL 2.0”
Stelian Ion îl atacă dur pe Klaus Iohannis: „Președintele ajută PSD să revină la putere. Adevăratul artizan al USL 2.0”
Fostul ministru USR PLUS al Justiției Stelian Ion a lansat miercuri 22 septembrie un atac dur la adresa președinteului Klaus Iohannis după ce acesta din urmă a anunțat că îl susține pe...
Sursa: Ziare.com