Investiti in afaceri mici pe timp de criza!

Luni, 26 Ianuarie 2009, ora 12:09
15754 citiri
Investiti in afaceri mici pe timp de criza!

Prima pagina a publicatiilor economice precum si buletinele de stiri de la televizor ne arata zilnic fata intunecata a crizei financiare si repercursiunile celei economice - falimente in sectorul bancar, magazine inchise, explozii ale ratelor somajului in intreaga lume.

Oare se mai gandeste cineva sa inceapa o afacere in conditiile in care criza darama pana si afacerile unor branduri construite in zeci de ani?

Raspunsul vine din partea directorului Institutului de Dezvoltare a Afacerilor Mici, Lydia Jones. Aceasta spune ca unii se gandesc sa investeasca intr-o afacere si multi ar trebui sa le urmeze exemplul, informeaza ajc.com.

"Observam cum pietele si industria se contracta. Multe afaceri mici sufera si cele care nu sunt destul de puternice nu vor supravietui. Unele mai stabile vor rezista, dar nu vor inregistra cresteri. In vremuri economice grele precum cele de acum multe persoane ne cer ajutorul si cauta metode de a infrunta criza", a declarat Lydia Jones.

In ciuda stirilor negative, directorul Institutului de Dezvoltare a Afacerilor Mici crede cu tarie in afacerile mici.

"Am vazut cum unele afaceri mici au urcat pe culmile succesului, dormice de schimbare, atunci cand afacerile mari nu au putut sa isi impuna anumite norme de adaptare la conditiile pietei. Cei care detin o mica afacere sunt mereu deschisi noilor idei", a mai spus Jones.

Aceasta crede ca dorinta de schimbare si adaptare la noile conditii, impuse de o piata in haos, poate sa aduca lumina pe strada dezvoltatorilor afacerilor mici.

Jones este de parere ca in 2009, an pecetluit de criza financiara, industriile care vor avea succes sunt cele care opereaza in domeniul bio-tech, cel al energiei ecologice, servicii si training.

Astfel, toti cei care ajung la Institutul condus de Jones, doritori sa inceapa o afacere si increzatori in propriul succes sunt sfatuiti sa isi asume riscuri mari dar totodata sunt incurajati sa fie precauti.

"I-as sfatui pe cei care vor sa investeasca intr-o aface sa o faca cu cap. Sa planifice fiecare detaliu mult mai coerent si in amanunt decat inainte din cauza ca actualul mediu economic este foarte dificil si are multe provocari pentru antreprenori", a completat directoarea Institutului.

Aceasta a mai adaugat ca nicio intrebare nu ar trebui sa ramana fara raspuns. Mediul de afaceri este precaut si consumatorii sunt mult mai putin doritori sa cheltuiasca bani. Acestia prefera sa-i stranga pentru vremuri si mai grele preconizate de analisti.

Chris Hanks, director al Institutului de Business si Antreprenoriat, este de asemenea sustinator al investitiilor pe timp de criza.

"Frumusetea unui plan de afaceri incepe inca de la coala de hartie alba pe care incepi sa iti asterni ideile alaturi de ce vei face in viitor. Nu in ultimul rand astfel iti alegi stilul de viata pe care vrei sa-l urmezi. Afacerea este doar vehiculul care te transporta catre acel stil de viata la care visezi", a declarat Hanks.

Pe timp de recesiune un antreprenor intampina mult mai multe greutati si provocari. Erorile nu ar trebui sa existe fie ele si mici.

"Ai putea sa cauti mai mult de un an locuri noi de munca in locul celui pierdut. Posibil sa reusesti sau posibil sa ramai acasa traind din somaj. Spre exemplu, o solutie ar putea fi si franciza. Astfel ar fi mult mai usoara si putin deprimanta actuala criza. Companile taie din costuri pentru a se adapta cerintelor pietei si achizitia unei francize in acest moment este o idee foarte buna", a completat Hanks.

Specialistii sunt de parere ca vor fi multe noi afaceri care vor avea succes in ciuda conditiilor dificile impuse de mediul economic. Motivul invocat este legat de oportunitatile putine pe care piata muncii le ofera.

"Este timpul sa invatam din succesul altora. Avem inca o comunitate antreprenoriala care nu a fost inghitita de actuala criza financiara", a declarat Jim Raubolt, consultant in cadrul Axxiom Franchie Advisors.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#franciza afaceri mici, #criza financiara economica, #institut afaceri antreprenor , #firma
Comentarii