Legea internshipului: Primii pasi in munca (fara bataie de joc)

Luni, 08 Iunie 2015, ora 20:37
4810 citiri
Legea internshipului: Primii pasi in munca (fara bataie de joc)

"Te-as angaja dar nu ai experienta!" Cati dintre tinerii care incearca sa "prinda" primul lor loc de munca nu au auzit asta? Pentru multi dintre ei, internship-urile (stagiile profesionale) sunt o solutie sa castige ceva experienta si sa vada cum merg lucrurile in cadrul unei firme.

Faptul ca exista este partea buna, dar, ca in multe alte lucruri, exista foarte multi oameni din companii care incearca sa profite de pe urma existentei unor asemenea posibilitati. De multe ori, tinerii care vin sa faca un internship sunt pur si simplu folositi de firme, in sensul cel mai rau.

Practic, in numeroase situatii ei sunt niste angajati in toata regula, dar fara niciunul dintre drepturile angajatilor. Iar primul dintre aceste drepturi ale angajatilor, acela de a fi platit, este de multe ori cel care lipseste la tinerii care fac un internship.

La ora asta, in Romania, ca sef intr-o firma poti tine un tanar in internship mult si bine, evitand astfel sa mai angajezi oameni, cu economii mari pentru respectiva firma dar cu pierderi pentru tanarul respectiv.

Daca asta poate fi acceptabil in unele cazuri, cand acumularile de cunostinte sunt mai importante, apare si alta problema - sunt cazuri in care firmele ce ii primesc totusi intr-un intership pe doritori nu se ocupa deloc de ei, cel mult ii pun sa faca lucruri pe care nu vrea sa le faca nimeni si care nu au nimic de-a face cu invatarea meseriei.

Tocmai de asta noi, un grup de parlamentari romani, am propus o lege a stagiilor profesionale (intershipului) care sa opreasca bataia de joc la adresa tinerilor care vor sa invete ceva.

Primul scop al acestei propuneri legislative este sa-i protejeze si sa nu-i lase sa fie folositi de unele firme (doar o parte, subliniez).

Al doilea scop este acela de a-i ajuta pe acesti tineri sa capete o experienta adevarata - cu indrumator, cu un document care sa defineasca bine lucrurile pe care le au de facut.

In fine, al treilea scop al legii este sa ajutam economia Romaniei. Atunci cand ai tineri care ies bine pregatiti dintr-un internship vei avea si mai multi angajati bine pregatiti pe piata muncii.

Cateva aspecte merita subliniate:

In primul rand, stagiile profesionale (internship-uri) sunt diferite si de voluntariat (care e facut pentru ajutorare, nu in scopuri profesionale) si de ucenicie (care inseamna efectiv sa ai un angajament de munca platit, doar ca esti intr-o faza preliminara pe piata muncii, nefiind un specialist).

In al doilea rand, este avantajat atat cel care intra intr-un internship, care va fi mai pregatit sa intre pe piata muncii, cat si firmele care organizeaza aceste stagii.

E adevarat, vor trebui sa plateasca niste contributii la sanatate, insa ele vor fi deductibile din impozite. In acelasi timp, firmele isi vor pastra flexibilitatea - nu vor primi obligatii imposibile, ci doar pe aceea de a organiza internship-uri adevarate.

Tocmai de asta, legea stagiilor profesionale este o oportunitate pentru piata muncii din Romania, una pe care nu ar trebui sa o ratam.

Costel Alexe este deputat PNL si presedintele Tineretului National Liberal

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#legea stagiilor profesionale, #lege internship , #firma