Masuri anticriza: AVAS vrea sa acorde credite companiilor din portofoliul sau

Joi, 13 Noiembrie 2008, ora 21:50
1029 citiri
Masuri anticriza: AVAS vrea sa acorde credite companiilor din portofoliul sau

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va putea acorda garantii pentru preluarea de credite sau credite cu dobanda la nivelul pietei, companiilor din portofoliul sau, pentru a preveni efectele negative ale crizei economice.

"Din analizele efectuate de AVAS a rezultat faptul ca o serie de agenti economici se confrunta deja cu lipsa de lichiditati si cu imposibilitatea accesarii creditelor atat pentru activitatea curenta cat si pentru finalizarea programelor de investitii necesare imbunatatirii productivitatii muncii" potrivit AVAS.

In urma efectuarii acestor analize AVAS isi propune instituirea unor masuri de sprijin financiar, rambursabil, pe termen scurt care sa asigure agentilor economici "ragazul" depasirii situatiei temporare de criza.

Mai mult, AVAS va monitoriza stadiul implementarii acestor masuri si va raporta semestrial Comisiei Europene, cu respectarea procedurilor nationale in domeniul ajutorului de stat, angajandu-se sa stopeze implementarea masurilor de sprijin in cazul in care situatia economico-financiara a agentului economic se stabilizeaza.

Sumele necesare sustinerii masurilor de sprijin financiar vor fi puse la dispozitia AVAS de catre Ministerul Economiei si Finantelor, iar masurile de sprijin vor fi acordate sub forma unor scheme de ajutor de stat sau ajutoare de stat individuale cu respectarea procedurilor si regulamentelor comunitare in materie, se mai arata in textul Ordonantei.

De asemenea, conditiile de eligibilitate care trebuie indeplinite de catre agentii economici cu capital majoritar de stat in vederea accesarii sprijinului financiar acordat de AVAS, precum si procedura de acordare vor fi reglementate prin hotarare de guvern.

In cazul in care planurile de restructurare nu se dovedesc viabile si/sau in situatia in care ajutorul de stat pentru salvare nu este recuperat, AVAS va intocmi planurile de lichidare.

Citește și:
Control pentru acceptarea României în Schengen. Experții Comisiei Europene ajung săptămâna viitoare
Control pentru acceptarea României în Schengen. Experții Comisiei Europene ajung săptămâna viitoare
Experții Comisiei Europene vor face o vizită în România în cursul săptămânii viitoare, fiind vorba despre o dovadă de transparență prin care statul român vrea să arate că e pregătit...
Sediul Comisiei Europene a fost evacuat de urgență. Un plic suspect, găsit lângă biroul Ursulei von der Leyen
Sediul Comisiei Europene a fost evacuat de urgență. Un plic suspect, găsit lângă biroul Ursulei von der Leyen
Sediul Comisiei Europene a fost evacuat din cauza unei alerte legate de un pachet suspect găsit în clădire. Din primele informații ar fi vorba despre un plic cu praf alb, descoperit aproape...