La 1 ianuarie 2010 a intrat in vigoare o lege care reglementeaza concordatul preventiv si mandatul ad-hoc, doua proceduri care pot salva companiile aflate in dificultati.
Prima masura la care poate apela un debitor este "concordatul preventiv". Potrivit Evenimentului Zilei, care il citeaza pe Alexandru Rusu, avocat partener la Casa de Avocatura bpv Grigorescu, concordatul preventiv este un contract incheiat intre debitor si creditorii care detin cel putin doua treimi din valoarea creantelor sale acceptate si necontestate.
Daca aveti o firma care intampina astfel de dificultati si doriti sa apelati la respectiva masura, trebuie sa depuneti la instanta oferta de concordat preventiv si proiectul de concordat preventiv care include planul de redresare. Acestea vor fi comunicate creditorilor pentru a fi aprobate.
Planul de redresare trebuie sa cuprinda, printre altele, termenul-limita pentru satisfacerea creantelor, care nu poate depasi 18 luni de la data incheierii acestuia. In acest moment, intra in joc judecatorul sindic, care va constata concordatul preventiv.
A doua masura care poate fi implementata de la inceputul acestui an este "mandatul ad-hoc". Aceasta este o solutie confidentiala, declansata la cererea debitorului.
Termenul de indeplinire a mandatului ad-hoc este de 90 de zile de la desemnarea mandatarului ad-hoc, timp in care acesta va putea propune creditorilor anumite masuri precum stergeri, reesalonari, reduceri partiale de datorii, continuarea sau incetarea unor contracte in curs, reduceri de personal etc.
Solutiile au sanse mari sa fie avizate de creditori daca firma sau institutia are foarte multi salariati.