OTP Bank Romania nu renunta la creditul in franci elvetieni

Miercuri, 12 Noiembrie 2008, ora 17:43
1836 citiri
OTP Bank Romania nu renunta la creditul in franci elvetieni

OTP Bank Romania va continua sa dea imprumuturi in franci elvetieni si mizeaza pe o normalizare, in viitor, a costului acestui tip de credit, dupa ce dobanzile ridicate l-au scumpit la un nivel apropiat de cel la creditele in alte valute, a spus miercuri presedintele bancii, Laszlo Diosi.

"Este posibil ca aceste credite sa nu revina la aceleasi costuri ca inainte, dar isi vor reduce costurile si de aceea nu le scoatem din portofoliu. Creditarea in franci elvetieni cred ca va ajunge iar aproape de normalitate", a declarat Diosi citat de NewsIn.

El a adaugat ca moneda americana si francul elvetian sunt "monede corelate in proportie de 98%".

OTP Bank a fost prima banca ce a introdus creditele in franci elvetieni in Romania, in 2005.

Diosi a precizat ca astfel de monede, "de refugiu", nu isi vor pierde din valoare, motiv pentru care creditele in dolari si franci elvetieni au devenit mai scumpe.

Pe de alta parte, presedintele OTP Bank sustine ca "banca centrala are dreptate sa incurajeze creditele in lei, insa daca luam in calcul aderarea la zona euro, nu are sens ca imprumuturile ipotecare sa fie in alta moneda decat euro".

Totodata, Diosi sustine ca segmentul de internet banking al OTP Bank este in dezvoltare, "aproximativ 60-70% din operatiuni realizandu-se in acest mod".

Referitor la reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei de la 20% la 18%, Diosi a mai spus ca decizia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) reprezinta pentru OTP Bank o suma "intre 10 si 20 de milioane de lei in plus".

Presedintele OTP Bank a mentionat, miercuri, ca banca a trecut pe profit in trimestrul al treilea al acestui an si estimeaza ca va inregistra profit pe intreg anul 2008.

Banca-mama din Ungaria a OTP Bank Romania a anuntat, in octombrie, ca va inaspri conditiile de creditare ca urmare a crizei financiare mondiale si a tendintei economice nefavorabile.

Totodata, unele banci de pe piata romaneasca au retras din oferta creditele in franci elvetieni.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus, la finalul lui octombrie, ca transferul dobanzilor mari de pe piata interbancara asupra costului creditelor pentru populatie a afectat creditul in valuta.

"Primul defunct al acestei disfunctionalitati este creditul in franci elvetieni, iar urmatorul care nu se va simti bine este creditul in valuta", a spus Isarescu.

Citește și:
Trei bănci din România, amendate pentru spălare de bani și finanțarea terorismului
Trei bănci din România, amendate pentru spălare de bani și finanțarea terorismului
Banca Transilvania și Patria Bank au fost amendate de BNR anul trecut cu câte 50.000 lei, iar OTP Bank cu 500.000 lei, pentru încălcarea legislației contra spălării banilor și finanțării...
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a precizat că nu poate comenta punctul de vedere al companiei private OMV Petrom referitor la faptul că nu va plăti taxa de solidaritate,...