Patronii Sensiblu au ascuns milioane de euro in paradisuri fiscale - ancheta Rise Project

Joi, 16 Iunie 2016, ora 14:52
8666 citiri
Patronii Sensiblu au ascuns milioane de euro in paradisuri fiscale - ancheta Rise Project

Probabil ca aproape fiecare familie din Romania a cumparat, de-a lungul anilor, medicamente de la Sensiblu.

Punctele de comercializare ale grupului de farmacii sunt peste tot, la colt de bloc, in mall-uri, in statii de autobuz, iar fiecare aspirina vanduta a crescut profitul oamenilor din spatele lantului de farmacii.

Cine sunt, insa, acestia si cum au construit una dintre cele mai profitabile afaceri din Romania? O parte din raspuns se afla in PanamaPapers, baza de date scursa din serverele avocatilor Mossack Fonseca din Panama.

Documentele obtinute de RISE Project arata cum cei patru sefi de la Sensiblu au folosit paradisurile fiscale ca sa mute sute de milioane de euro in afara tarii, bani cu un statut fiscal incert.

Afla ce e un offshore si cand e de blamat sa folosesti o asemenea firma

Sefii de la Sensiblu

Reteaua de farmacii este doar partea vizibila a afacerii. In paralel, vanzarile angro catre spitale, prin divizia de distributie Mediplus Exim, contabilizeaza un flux banesc de sute de milioane de euro, bani publici. Structura grupului a fost inca de la inceputuri, la finele anilor '90, netransparenta, incluzind firme de tip offshore din Olanda, Cipru sau Insulele Virgine Britanice.

Temelia afacerii a fost pusa in anii '90 cand patru cetateni straini au infiintat grupul ce avea sa domine in scurt timp piata romaneasca de produse farmaceutice:

  • Walid Abboud, 48 de ani, cetatean libanez si britanic. Peste 30 firme in Romania. Are afaceri si in zona imobiliarelor, unde are mai multe firme de constructii si consultanta, dar este activ si in industria alimentara.
  • Roger El Akoury, 47 de ani, libanez. Peste 35 firme in Romania. Pe langa afaceri, Roger mai colectioneaza si tablouri, pe care le expune pe la muzee din toata tara. Tot el este si promotorul Muzeului pentru Arta Recenta, institutie de cultura care isi propune sa fie concurentul Muzeului National de Arta Contemporana.
  • Michel Charles Eid, 46 de ani, libanez. Peste 15 firme in Romania. A fost cel mai implicat in administrarea Fundatiei Sensiblu, un ONG care a atrage milioane de lei anual pentru actiuni caritabile.
  • Ludovic Robert Charles Simon, 45 de ani, francez. Peste 20 de firme in Romania.

In august 2002, oamenii de afaceri si-au extins reteaua de firme offshore care le va permite sa ascunda sute de milioane de euro in afara tarii. Cei patru au fondat atunci in Insulele Virgine Britanice cate un offshore de caciula.

Cele patru firme din paradisul fiscal aveau sa joace un rol foarte important trei ani mai tarziu, cand au fost folosite in tranzactii secrete de peste un sfert de miliard de euro. Celor patru firme din 2002 li s-au adaugat ulterior altele, infiintate tot in insulele din Caraibi.

Patronii Sensiblu au ales nume pline de optimism pentru entitatile offshore intre care aveau sa curga milioanele de euro: Suntoucher, Dream Catcher, Future Sun, Smooth Winds. Am identificat in baza de date a Mossack Fonseca noua companii care au fost folosite de cei patru in tranzactii ascunse.

Citeste mai departe despre Patronii Sensiblu au ascuns milioane de euro in paradisuri fiscale pe RiseProject.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...