Piata mobilei face fata neasteptat de bine crizei

Luni, 31 August 2009, ora 17:03
1140 citiri
Piata mobilei face fata neasteptat de bine crizei

Criza nu pare sa-i fi afectat atat de rau pe producatorii de mobila, aceasta piata ajungand in prima jumatate a anului la 767 de milioane de euro, sub declinul estimat.

Desi producatorii se asteptau la scaderi de pana la 30%, dupa primele sase luni vanzarile de mobila s-au diminuat cu doar 18%, sustine presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania, Aurica Sereny, conform Evenimentul Zilei.

Mai mult, pana la sfarsitul anului industria se poate redresa, astfel incat scaderea anuala sa fie de 15%.

Cea mai mare scadere pe piata mobilei fost inregistrata in lunile ianuarie si februarie, iar in lunile iulie si august comenzile de export au crescut.

Daca la inceputul anului firmele de profil s-au confruntat cu scaderea comenzilor pe piata interna si cea externa, cu cresterea dobanzilor la creditele acordate clientilor, cu lipsa lichiditatilor, care a determinat amanari la plata furnizarilor, intarzieri la plata facturilor si dificultati la achitarea creditelor, la jumatatea anului piata pare sa isi fi revenit.

Totodata, exportul a scazut in primul semestru al acestui an cu 17,4%, la circa 500 milioane euro, de la 596 milioane de euro in ianuarie-iunie 2008.

La randul sau, importul a inregistrat un declin de 35,6% la 155 milioane de euro, fata de valuarea de 241 milioane de euro din primele sase luni ale anului trecut.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#piata mobilei, #criza financiara afecteaza piata mobilie, #iesire din criza , #firma