Prima victima a certificatelor verzi: Alro se plange ca va trebui sa faca disponibilizari

Miercuri, 05 Martie 2014, ora 22:26
1977 citiri
Prima victima a certificatelor verzi: Alro se plange ca va trebui sa faca disponibilizari

Alro Slatina, unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu din Europa Centrala si de Est, a avertizat ca va lua niste masuri dure, din cauza cresterii costurilor pentru certificatele verzi.

"Noua cota pentru certificate verzi, mai mare cu 17% fata de estimarea anterioara, va avea un impact negativ asupra rezultatelor financiare aferente acestui an", a precizat compania, intr-un comunicat publicat de Bursa de Valori Bucuresti.

In consecinta, producatorul de aluminiu trebuie sa elaboreze un plan de inchidere pentru o parte importanta a capacitatilor-cheie pentru producerea aluminiului primar, reducand drastic consumul de energie.

Masurile ar putea duce la o scadere semnificativa a numarului de angajati ai Alro, motiv pentru care vor fi discutate, in prealabil, si cu partenerii sociali, a mai anuntat producatorul de aluminiu.

In aceste conditii, Alro a anuntat ca din cauza noii cote majorate pentru certificatele verzi, Consiliul de Administratie nu mai sustine bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2014, in varianta propusa spre adoptarea Adunarii Generale a Actionarilor, a carei intrunire este programata pentru 7 martie 2014.

In ceea ce priveste bugetul pentru acest an, Consiliul de Administratie a luat in considerare o reducere a bonusului pentru cogenerare si a taxelor impovoratoare cu certificate verzi.

"Cresterea eco-taxelor a fost generata de aparitia unor noi capacitati de productie a energiei fotovoltaice (o crestere de 2000% a capacitatilor, in ultimul an) si a celor de energie eoliena, instalate pana la sfarsitul anului 2013. Principalii factori cu impact major sunt lipsa de predictibilitate pentru aplicarea schemei de sprijin pentru energia din surse regenerabile, precum si o scadere a pietei internationale a aluminiului", se arata in comunicat.

ANRE: Pretul energiei va creste dupa amanarea acordarii certificatelor verzi

Cati bani va da in plus

Mai mult, conducerea Alro sustine ca va trebui sa plateasca in plus pentru eco-taxe 20 de milioane de lei, doar pentru cheltuielile de regularizare din 2013, iar impactul asupra bugetului pentru 2014 este de asteptat sa depaseasca cu cel putin 80 de milioane de lei actuala estimare a Companiei.

"De asemenea, lipsa oricaror masuri pentru sprijinirea consumatorilor industriali, in conformitate cu liniile directoare propuse de catre Directia Generala Concurenta a Comisiei Europene, pune Alro in situatia de a-si reevalua toate operatiunile pentru anul in curs", se arata in incheierea informarii.

In prima jumatate a anului trecut, numarul mediu de angajati de la Alro a fost de 2.459 fata de 2.516 in perioada similara din 2012.

C.P.

Citeste si:
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Valul patru al pandemiei de coronavirus a lovit puternic România, iar politicienii au fost surprinși și luați pe nepregătite. Au trecut în decurs de numai câteva luni de la afirmații precum...
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
liviu_69
rank 5
Nonpolitikon
rank 5
Oţelu-i terminat, aluminiu-i pe drum, urmează...?