Protan a obtinut, in instanta, suspendarea deciziei de oprire a activitatii

Miercuri, 26 Noiembrie 2008, ora 11:46
1065 citiri
Protan a obtinut, in instanta, suspendarea deciziei de oprire a activitatii

Tribunalul Bucuresti a decis sa suspende executarea hotararii Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului de intrerupere a activitatii sucursalei Popesti-Leordeni pentru o perioada de 30 de zile, pentru ca nu a respectat normele de protectie a mediului.

Astfel, instanta a decis sa suspende executarea deciziei pana cand se va hotari, tot de catre Tribunal, intr-un alt proces, daca masura Agentei va fi anulata. Agentia Regionala pentru Protectia Mediului poate face recurs, informeaza NewsIn.

Tribunalul Bucuresti a judecat, marti, cererea Protan de suspendare a executarii deciziei. Reprezentantul Protan a spus in sala de judecata ca, prin intreruperea activitatii firmei pentru o perioada de 30 de zile, "se perturba functionarea serviciului public" si se vor crea focare de infectie, pentru ca nu va mai avea cine sa arda cadavrele animalelor de la firmele cu care Protan are contract.

Pe de alta parte, reprezentantul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului a spus ca societatea Protan Popesti-Leordeni nu respecta normele de protectie a mediului si polueaza Dambovita, deversand ape uzate.

Protan a decis, pe 18 noiembrie, sa isi reia temporar activitatea de colectare si neutralizare a deseurilor de origine animala in toate cele opt sucursale din tara, timp de o saptamana. Potrivit societatii, masura reluarii activitatii este valabila incepand de pe 18 noiembrie si vine ca urmare a negocierilor dintre companie si Ministerul Agriculturii pe tema subventiilor restante.

In urma negocierilor, Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA) a confirmat plata catre Protan a sumei de 1,8 milioane lei, din cele 15 milioane de lei restante, angajandu-se ca pana la sfarsitul saptamanii trecute sa mai plateasca inca 1,7 milioane lei.

Compania a suspendat, incepand din 17 noiembrie 2008, activitatea de ecarisaj in toate cele opt sucursale din tara. Aceasta masura a venit, potrivit Protan, pe fondul unui blocaj financiar din cauza subventiilor restante, pe care Ministerul Agriculturii le datoreaza Protan pentru serviciile de ecarisaj prestate din anul 2006 pana in prezent.

Pe de alta parte, APIA a anuntat recent ca a efectuat in perioada 28 februarie 2007 - 20 octombrie 2008 catre Protan plati in valoare de aproximativ 28 de milioane de lei, Agentia refuzand totodata plata unor deconturi din cauze precum lipsa unei dovezi a incinerarii unor faini proteice, sau lipsa autorizatiilor.

In prezent, SC Protan SA - ATEV are contracte de colectare si neutralizare a deseurilor de origine animala cu 8.760 de agenti economici si cu 2.505 consilii locale si primarii.

Luna trecuta, Garda de Mediu a amendat Protan cu 100.000 lei, ca urmare a nerespectarii obligatiile asumate privind realizarea statiei de epurare a apelor uzate. In plus, Garda a trimis o notificare Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM), in care solicita ca, daca Protan nu-si rezolva deficientele in epurarea apelor uzate pana la 30 octombrie, aceasta sa-i suspende autorizatia integrata de mediu pentru sase luni.

La inceputul lunii septembrie, compania a oprit temporar unitatea din Popesti-Leordeni, ca urmare a unui sabotaj tehnologic.

Pentru lipsa sistemului de ecarisaj, Romania a primit la raportul din luna mai 2006 stegulet rosu si a fost criticata si in raportul de tara din luna septembrie, in 2006, chiar daca nu a mai primit stegulet rosu.

Uniunea Europeana acorda o atentie deosebita acestui domeniu, deoarece activitatea de ecarisaj are legatura cu controlul bolilor la animale pe teritoriul Romaniei, domeniu prioritar pentru UE.

Pentru a asigura neutralizarea deseurilor de origine animala la nivel national, Agentia Domeniilor Statului (ADS) a organizat, in perioada 16 martie 2006-27 martie 2006, licitatii pentru concesionarea activitatii de ecarisaj. In urma acestor licitatii, organizate pentru opt regiuni din tara, consortiul Protan-Atev a fost declarat castigator.

Potrivit contractului incheiat cu ADS, consortiul s-a angajatat sa realizeze investitii de 13.386.500 de euro, iar pentru fiecare zi de intarziere au fost prevazute penalitati de 1%.

In prezent, ADS este responsabil de realizarea investitiilor asumate de consortiul Protan-Atev, iar Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), potrivit unui protocol incheiat cu ADS, raspunde de realizarea de catre concesionar a intregului lant de neutralizare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#activitate Protan, #suspendare decizie, #instanta, #Protan , #firma