Puternica firma americana Exxon face un anunt socant, legat de Rusia

Sambata, 17 Mai 2014, ora 08:28
6797 citiri
Puternica firma americana Exxon face un anunt socant, legat de Rusia
Foto: valuewalk

Daca SUA si Uniunea Europeana au impus sanctiuni Moscovei si au pus de lista neagra multi oficiali si oameni de afaceri rusi, in urma anexarii Crimeei de catre Rusia, iata ca Exxon, cunoscuta si puternica firma americana, anunta ca nu va renunta la proiectul sau din domeniul petrolier din Rusia.

Compania ExxonMobil nu are planuri de a abandona proiectul petrolier din insula Sahalin, din Oceanul Pacific. Ea lucreaza cu firma ruseasca Rosneft, al carui CEO, Igor Sechin este pe lista sanctiunilor Statelor Unite, potrivit Reuters.

Soarta parteneriatului dintre Exxon si Rosneft este urmarita indeaproape, dupa ce Valdimir Putin a declarat luna trecuta ca Rusia si-ar putea reconsidera participarea companiilor occidentale in economia tarii, inclusiv in proiectele energetice.

Anterior, agentia de stiri rusa ITAR TASS citase o sursa din regiunea Sahalin, anuntand ca Exxon ar putea parasi proiectul, iar autoritatile locale ar cumpara pachetul de actiuni.

"Aceste zvonuri sunt nefondate. Situatia (legata de sanctiuni) nu are niciun efect asupra activitatii noastre din Rusia si nici asupra planurilor noastre de investitii de la Sahalin-1.

Nu avem alte planuri decat acelea de a merge mai departe cu proiectul", a anuntat un oficial al companiei americane Exxon.

Intrebat de stirea difuzata de ITAR TASS, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat ca el nu a primit "informatii oficiale" ca Exxon ar putea parasi proiectul.

ExxonMobil detine o participatie de 30% la Sahalin-1, compania japoneza Sodeco 30%, ONGC din India 20%, iar restul este in portofoliul Rosneft.

Anul trecut, proiectul a produs 7 milioane de tone de petrol - 140.000 de barili pe zi. De asemenea, Exxon si Rosneft sunt parteneri intr-o alt proiect legat de gaze naturale lichefiate in Extremul Orient, dar si in altele in Arctica si Siberia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#anunt Exxon parteneriat Rusia, #compania Exxon parteneriat Rosneft, #Exxon ramane proiectul Sahalin, #SUA UE sanctiuni Rusia , #firma