Ziare.com

Romania are potential eolian ridicat

Joi, 05 Februarie 2009, ora 09:05

   

Romania are potential eolian ridicat
Romania are cel mai ridicat potential din sud-estul Europei in domeniul energiei eoliene. Sud-estul Dobrogei se plaseaza pe locul al doilea la nivelul intregului continent.

Chiar daca potentialul eolian al tarii este estimat la 14.000 MW, Romania dispune doar de 7 MW instalati in turbine eoliene, arata un studiu al Erste Grup, potrivit Evenimentul Zilei.

Daca proiectele in domeniul energiei eoliene ar putea totaliza 4.000 de MW putere instalata pana in 2015-2017, investitiile in domeniu ar creste la peste patru miliarde de euro, potrivit Erste.

Momentan, investitorii au solictat racordarea la sistemul de transport al energiei a unor proiecte cu puterea instalata totala de 12.000 de MW, in conditiile in care capacitatea tehnica a retelei permite conectara a pana la 4.000 de MW.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Un studiu al Institutului Roman pentru Energie arata ca sectorul energiei eoliene ar putea contribui cu 13 TWh la necesarul national anual in 2020.

Sistemul de promovare ar resurselor regenerabile din tara nu este insa favorabil investitorilor, in conditiiele in care reteaua creste preturile si ii dezavantajeaza pe producatorii mici.

Citeste mai multe despre potential energie eoliana Romania
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4083 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Adevarat

bate un vant prin buzunarele noastre de n-ai vazut!

 

pacat ca e tara de ***

Deci exista potential de a produce energie electrica din-
tr-o sursa inepuizabila si curata, dar se pare ca nu pre-
zinta interes pentru mafiotii care detin puterea in Romania.
Pai si pentru gura lor , sefu, nimic? Un comision, ceva?

 

PLAN de Actiune privind promovarea Energiilor Regenerabile

1.Dependentă a EU-27 la import de energie-Rusia asigura 25% din aprovizionarea cu gaze si petrol/si energie-50%- crestere si prin conducta de gaz Nabucco si pentru conducta Constanta –Trieste.2.Romania-epuizare resurse minerale:in 2021-epuizare titei si 2022-si gaz natural,adica- import pt sector energetic,industrial sau transport!. Conform :Strategia Energetica a Romaniei.
3.Global-combustibilii fosili asigura 80% din energie:resursele de petrol se vor epuiza in 40 de ani, gaze naturale -60,cărbune -200-Agentia Internatională pentru Energie.Deci-la Actiuni: www.SOSTerra.go.ro sau http://eficientaenerg.wordpress.com si la Actiuni:
Consultant,specialist in Energetica(drd si sef sectie Siderca Calarasi), si initiator al Legii nr.199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei-Deputat 1992-2004-

 

Unde, la Talmaciu si Vintzu de Jos ?!

Potentialul asta eolian o fi depozitat in capetele seci ale unora care se pretind luminile calauzitoare ale neamului

 

vanturi la ***

adevarat ai grait fratioare, potentialul eolian al romaniei este in functie de productia de fasole.

Surse Regenerabile de la Mama Natura!

Cartea Verde EU-o strategie europeană pentru energie durabilă, competitivă si sigură:
-dependenta exagerată de sursele energetice ale altor regiuni ale globului, dintre care multe sunt amenintate de instabilitate; cererea de energie, asigurată cu resurse din afara Uniunii Europene in procent de 50%, urmează să crească la 70% dacă nu se iau masuri, la orizontul anului 2030.
-obligatia indeplinirii sarcinilor din Protocolul de la Kyoto privind reducerea emisiilor GHG- se estimează că emisiile de CO2 vor creste cu 60% pană in anul 2030, accelerand fenomenul de incălzire globală.
-Europa nu si-a dezvoltat incă piete de energie interne complet competitive, ceea ce ar face ca cetătenii si companiile din statele Uniunii să se bucure de avantajele securitătii alimentării si de preturi mai mici.
Obiective EU-Eolian:Prognoză 2010-70.000MW.Studii in Romania-pentru 10.000 MW capacitate instalată si cost de 1-1,4 mil.euro/centrala:Eviva Nalbant-Martifer; Butan Gas;E.ON;Verbund. Propunere Directiva privind promovarea utilizarii energiei din surse regenerabile:Romania -24% in 2020!HG nr.1069/2007-Potentialul national al surselor regenerabile -Energie solară:60 PJ -1,2 TWh.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor