Romania, raiul investitorilor britanici

Joi, 25 Februarie 2010, ora 12:09
4762 citiri
Romania, raiul investitorilor britanici

La trei ani de la intrarea in Uniunea Europeana, Romania s-a transformat intr-o tara prolifica pentru investitorii englezi.

In Urziceni, peste 1.000 de femei lucreaza in fabrica de textile Alison Hayes, care a devenit cel mai mare angajator din oras.

Aceasta companie este doar una dintre cele peste 4.000 de firme britanice din Romania. Astfel, investitiile Regatului Unit in tara noastra se ridica la 4 miliarde de euro, facand parte din top 10 al investitorilor straini.

In ciuda crizei care a lovit Romania foarte puternic, exporturile engleze in tara au ajuns la 700 de milioane de euro, in primele noua luni din 2009.

Ambasadorul britanic in Bucuresti, Robin Barnett, spune ca oportunitatile de afaceri in Romania sunt excelente. "Pentru inceput, vor exista investitii europene de 30 de miliarde de euro, intre 2007 - 2013, o mare parte in domenii in care firmele britanice au mare experienta, cum ar fi constructiile, proiectele de mediu si consultanta", a declarat Barnett, pentru The Telegraph.

"De asemenea, Romania este o piata de 20 de milioane de consumatori, care nu au avut produse de calitate pana recent. Iar pozitia sa strategica, drept granita a UE catre Bulgaria, Serbia, Republica Moldova si Ucraina, precum si faptul ca are iesire la Marea Neagra, chiar vis-a-vis de Turcia, inseamna ca deschide portile spre o piata de sute de milioane de oameni", a adaugat ambasadorul.

Dupa decenii de neglijare sub dictatura lui Nicoale Ceausescu, infrastructura Romaniei este, inca, in stare jalnica. Insa acest lucru reprezinta o veste buna pentru specialistii britanici in cai ferate, purificarea apei, managementul deseurilor, petrol si gaz si o gama larga de specializari in domeniul ingineriei si constructiilor.

Industriile auto si textila sunt in crestere, precum si sectoarele din retail si servicii financiare. In plus, romanii sunt apreciati pentru talentul in domeniile media si IT.

Avantajele si dezavantajele Romaniei

Inainte de al Doilea Razboi Mondial, Romania era al doilea mare producator de alimente din Europa, dar perioada comunismului a franat dezvoltarea si este mare nevoie de modernizare in domeniul agriculturii. Firma de crestere de vite Aberdeen Angus si cea de crestere de oi Texel au intrat deja pe piata din Romania.

De asemenea, turismul este subdezvoltat, strainii nefiind prea interesati, deocamdata, de statiunile de schi din Carpati sau de litoralul romanesc.

"Este o tara care de abia asteapta sa se dezvolte, avand o retea puternica de agentii de dezvoltare regionala", a spus Anne-Marie Martin, director executiv al Camerei de comert britanico-romana. "Marea Britanie detine o mare parte din expertiza de care Romania are nevoie, iar Romania tine foarte mult ca aceasta expertiza sa fie trasferata", a adaugat ea.

Intrarea in UE a Romaniei a avut un impact urias asupra mediului de afaceri. Astfel, se pot regasi companii de renume mondial, cu originile in Marea Britanie, precum Aviva, Provident Financial, Vodafone, SSk, Balfour Beatty, Halcrow, Mott MacDonald, WSP, BAE Systems, Allen & Overy si multe altele.

"Odata ce apartenenta a intrat in carti, au fost infiintate legi si institutii occidentale", a spus Brian Davies, a carui companie de materiale pentru impachetare, Sanders Polyfilms, este impartita in doua - o fabrica in Hereford, Marea Britanie, si alta in Arad - de mai mult de zece ani.

Exista, inca, prea multa birocratie, iar sistemul legal lent incetineste progresul, insa Romania are avantajul de a nu fi un "Vest salbatic", asemenea altor tari din blocul fost comunist. "Este destul de usor sa infiintezi o companie si sa inchei contracte, asa cum facem si in Vest", a adaugat Davies.

Un alt avantaj il reprezinta taxa unica pe venit de 16%, desi aceasta ar putea creste, din cauza masurilor ce ar trebui luate pentru scoaterea tarii din recesiune.

In plus, oamenii de afaceri britanici apreciaza faptul ca limba romana este de origine latina, iar engleza este vorbita la scara larga.

Pe de alta parte, avantajul mainii de munca ieftine dispare rapid, desi ramane, totusi, mai avantajoasa decat cea din Marea Britanie. La baza acestui lucru se afla si faptul ca trei milioane de romani au profitat de cetatenia europeana si si-au cautat de munca in statele occidentale.

Insa calitatea celor care au ramas este foarte buna. "Exista o obsesie de a avea educatie buna, deoarece aceasta a fost intotdeauna calea spre libertate si dezvoltare", a incheiat Anne-Marie Martin.

Citeste si:
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de...
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, a făcut duminică, 5 decembrie, un apel la populație să respecte măsurile de bază pentru a preveni răspândirea...