Sarkozy si-a pus un prieten in fruntea France Telecom

Vineri, 08 Mai 2009, ora 15:54
736 citiri
Sarkozy si-a pus un prieten in fruntea France Telecom
Foto: Citizens Manifesto

Presedintele Nicholas Sarkozy si-a consolidat joi puterea asupra economiei Frantei prin numirea lui Stephane Richard, prietenul sau multi-milionar, in fruntea France Telecom.

Grupul de telecomunicatii a anuntat ca Richard, in varsta de 47 de ani, intentioneaza sa se alature echipei sale anul acesta.

Aceasta mutare prevesteste succederea sa la functia de director executiv, in locul lui Didier Lombard, care se va pensiona in 2011, potrivit unor surse guvenamentale citate de Times Online.

Manuel Valls, un membru al Partidului Socialist aflat in opozitie, a denuntat "confuzia dintre puterea politica, functionarii publici si publicul larg si industria privata".

Sarkozy a mai iscat un scandal cand l-a numit pe Francois Perol, consilierul sau economic, in functia de director executiv al companiei create prin fuziunea dintre Caisse d'Epargne si Banques Populaires.

Dupa ce a fost seful staff-ului lui Christine Lagarde, ministrul Economiei pana in 2007, Richard va avea nevoie de aprobarea Comisiei de Etica a Parlamentului pentru a prelua sefia France Telecom, din cauza semnalarii unui posibil conflict de interese. Insa putini observatori cred ca parlamentarii vor bloca promovarea bunului prieten al presedintelui Frantei.

Richard a absolvit L'Ecole Nationale d'Administration, un colegiu elitist ai carui absolventi domina mediul politic si pe cel al industriei. Cariera sa a implicat mutari intre sectorul privat si cel public, cele mai notabile functii fiind cea de director executiv a Nexity sau a Veolia Transport.

Insa doua lucruri il delimiteaza pe Richard de egalii sai. In primul rand are o avere estimata la zeci de milioane de euro dupa ce si-a vandut actiunile la Nexity. In al doilea rand se bucura de increderea lui Sarkozy, care tinde sa nu se increada in nicio institutie financiara pariziana.

Cum presedintele este nerabdator sa-si plaseze oamenii in roluri cheie ale institutiilor economice, Richard a fost propus si sa-l succeada pe Pierre Gadonneix la conducerea Edf, compania de electricitate de stat. Aceasta mutare a fost insa pusa sub semnul intrebarii dupa ce rapoartele au aratat ca Gadonneix ar putea sa-si prelungeasca mandatul.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#Nicholas Sarkozy, #Stephane Richard, #France Telecom, #director executiv , #firma