Statul a pierdut aproape 3 miliarde de lei, din cauza falimentelor firmelor

Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 14:46
1806 citiri
Statul a pierdut aproape 3 miliarde de lei, din cauza falimentelor firmelor

Statul a pierdut, de la introducerea impozitului minim in 2009 si pana in prezent, 2.818.454.969 lei prin falimentul a 317.557 de societati comerciale, iar prin cresterea TVA la 24%, alte firme vor fi inchise pana la finele anului, a declarat, miercuri, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

"Bugetul de stat a fost diminuat considerabil de la introducerea impozitului minim, la capitolul de impozitare, taxe si contributii, deoarece, odata cu incetarea activitatii a 317.557 de societati comerciale, au fost generate in cascada scaderea incasarilor de la bugetul de stat din TVA, impozit pe profit si impozit pe venit, scaderea incasarilor la bugetul asigurarilor sociale si fondurilor speciale din taxe si cresterea numarului somerilor" a precizat Ovidiu Nicolescu.

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a mai spus ca scopul principal al introducerii impozitului minim de 16% a fost scaderea evaziunii fiscale, dar ca mentinerea acestuia risca sa creasca, si nu sa scada evaziunea fiscala.

"Cele 317.557 firme care si-au inchis activitatea de la aplicarea acestui impozit, nu au facut-o pentru ca erau evazioniste, ci pentru ca le-au crescut insuportabil costurile.Cota unica a sufocat IMM-urile si a incalcat un principiu elementar de impozitare, si anume impozitarea profitului, si nu a veniturilor.

Daca o firma a obtinut un profit mic, iar impozitul platit in cota de 16% nu egaleaza impozitul minim impus de fisc, aceasta inseamna de fapt ca firma plateste un impozit mai mare de 16%" a precizat Ovidiu Nicolescu.

Reprezentantii IMM-urilor au mai explicat ca aplicarea impozitului minim nu rezolva problema nedeclararii profiturilor reale, ci din contra, valideaza esecul controlului fiscal in Romania, precizand ca ANAF ar trebui sa directioneze cu prioritate si sistematic controalele catre societatile care activeaza in sectoarele de activitate cu risc ridicat de evaziune fiscala.

"Cresterea TVA-ului la 24% va genera cresterea preturilor la materia prima intre 5-15% in functie de domeniu si ramura societatilor comerciale", mai spun reprezentantii IMM-urilor.

Citeste si:
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
Guvernul Ungariei nu va mai lansa în următorii doi ani noi investiții transfrontaliere, adică în regiunile locuite de maghiari, printre acestea aflându-se și Transilvania, conform agenției...
Liberalii de la centru reacționează după ce PNL Satu Mare a anunțat că rupe relațiile cu UDMR
Liberalii de la centru reacționează după ce PNL Satu Mare a anunțat că rupe relațiile cu UDMR
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a reacționat marţi, 16 august, după anunţul PNL Satu Mare privind ruperea relaţiilor cu UDMR la nivel local şi retragerea tuturor liberalilor din...