Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Trilulilu, dat in judecata pentru piraterie

Joi, 27 August 2009, ora 18:36
4320 citiri
Trilulilu, dat in judecata pentru piraterie

SC Trilulilu SA si SC Hostway Romania SRL au fost date in judecata pentru incalcarea drepturilor de autor, dupa ce Asociatia Industriei Muzicale din Romania (AIMR) a constatat ca site-ul Trilulilu, realizat de cele doua firme, contine cateva sute de mii de melodii si videoclipuri piratate.

AIMR a deschis doua procese in acest caz, primul avand ca obiect emiterea unei ordonante prezidentiale prin care site-ul Trilulilu sa fie blocat, in timp ce al doilea reprezinta procesul de fond in care se cere constatarea faptului ca siteul respectiv incalca drepturile de autor si drepturile conexe, potrivit Evenimentul Zilei.

"Se cam termina toata joaca asta. Cei de la Trilulilu nu au nicio intelegere cu nimeni. Ei ar fi trebuit sa mearga la casele de discuri, sa negocieze contractele si sa stabileasca sumele platite", a declarat Alina Ovesea, purtatorul de cuvant al AIMR, citat de Evenimentul Zilei.

Desi cei de la Trilulilu ar putea invoca in apararea lor faptul ca tot continutul site-ului apartine utilizatorilor, dupa modelul YouTube, reprezentantii AIMR precizeaza ca legislatia romaneasca interzice punerea la dispozitie a unei astfel de platforme, fara indeplinirea formalitatilor legale.

Mai mult, Ovesea a tinut sa precizeze ca "YouTube este aproape intrat in legalitate, merge pe drumul legal", in timp ce site-ul similar The Pirate Bay a fost interzis de justitie, din cauza incalcarii drepturilor de autor.

Dosarul a fost inregistrat la Tribunalul Bucuresti pe 22 iulie, anul curent, iar prima infatisare va avea loc pe 10 septembrie.

Siteul se afla in acest moment pe prima pozitie in clasamentul site-urilor romanesti de divertisment, realizat de Trafic.ro, fiind urmat de site-urile 220.ro - primul de acest gen aparut in online-ul romanesc - si filebox.ro.

Si YouTube a avut probleme

Nici modelul dupa care a fost realizat Trilulilu, celebrul YouTube, nu a fost ferit de probleme legate de drepturile de autor. Proprietatea gigantului Google, YouTube a fost dat in judecata, anul trecut, de catre postul francez de televiziune TF1.

Acuzatiile in fata instantei au fost cele de "concurenta neloiala si contrafacere". Exemplul TF1 a fost urmat apoi de Viacom, compania media italiana Mediaset si liga engleza de fotbal Premier League, care au chemat YouTube in instanta, tot pentru nerespectarea drepturilor de autor.

In iulie 2008, instanta a obligat Google sa furnizeze Viacom, care detine casa de film Paramount Pictures, studiourile DreamWorks si MTV Networks, detalii personale ale vizitatorilor site-ului YouTube.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Trilulilu acuzat piraterie, #Trilulilu incalcare drepturi autor, #Trilulilu proces penal , #firma