Ziare.com

TV Ziare.com: Ce faci cu o firma in criza?

de Alexandru Toreanik
Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 17:18

   

TV Ziare.com: Ce faci cu o firma in criza?
Protestul magistratilor a ingreunat si mai mult procesul de infiintare a unei firme, numarul de dosare care trebuie sa fie solutionate pe zi fiind restrans la 50.

Pe toata durata crizei din Justitie, judecatorii au refuzat sa vizeze dosarele de infiintare a societatilor comerciale, ceea ce a facut ca Oficiul National al Registrului Comertului sa solutioneze in aceasta perioada abia dosarele depuse in luna iunie, a declarat la TV Ziare.com Dinaci Laura, avocata asociata in cadrul Casei de Avocatura Coltuc.

Cel mai important aspect care trebuie avut in vedere, pe langa forma societatii, este stabilirea clara a domeniului de activitate, fiind necesare atat obiectul principal, cat si cel secundar.

Actul constitutiv trebuie sa contina si informatii despre capitalul social, cu mentionarea aportului fiecarui asociat, in numerar sau in natura, valoarea aportului in natura si modul evaluarii.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

La societatile cu raspundere limitata se vor preciza numarul si valoarea nominala a partilor sociale, precum si numarul partilor sociale atribuite fiecarui asociat pentru aportul sau.

De asemenea, trebuie sa se aleaga si daca firma va fi platitoare de TVA sau nu.

A fi neplatitor de TVA inseamna ca firma nu colecteaza TVA aferent veniturilor realizate si ca nu are dreptul sa deduca TVA platit. Pentru societatile prestatoare de servicii este mai convenabil sa nu fie platitoare de TVA. Daca, insa, o societate neplatitoare de TVA depaseste plafonul de scutire de 35.000 de euro, atunci ea va trece automat la a fi platitoare de TVA.

In cazul societatilor care fac tranzactii cu marfuri, este recomandabil sa se opteze pentru "platitor de TVA".

In cazul in care cifra de afaceri preconizata nu depaseste plafonul de 35.000 de euro si nu aveti de gand sa faceti achizitii de valoare ridicata pentru societate, este recomandabil ca firma sa neplatitoare de TVA. Astfel, se poate spune ca aceasta optiune depinde de volumul de munca.

Ce se intampla cand firma nu are profit?

Multe firme au fost insa inchise in ultima perioada din cauza problemelor financiare provocate de criza. Motivele pentru care o firma poate ajunge la dizolvare si, mai apoi, in lichidare, pot fi diverse si se refera fie la imposibilitatea platii unor creante, fie la decizia asociatilor de dizolvare si lichidare a firmei, urmata de impartirea patrimoniului.

Procesul de desfiintare a unei firme se face in trei etape succesive: dizolvarea, lichidarea si radierea.

Articolul 227 din legea 31/ 1990 privind societatile comerciale consemneaza sapte cazuri in care poate interveni dizolvarea si, ulterior, lichidarea unei firme. Dintre acestea, falimentul este probabil situatia cu impactul cel mai semnificativ asupra tuturor celor implicati in mecanismul de functionare al unei firme.

Deoarece desfiintarea unei firme poate fi, in unele situatii, o decizie prea drasnica, este posibila si suspendarea temporara a activitatii. Varianta este recomandata si de catre Dinaci Laura de la Casa de Avocatura Coltuc.

In cazul in care comerciantii nu mai pot desfasura activitatile urmarite la infiintarea societatii, in special din lipsa fondurilor necesare, pot decide suspendarea activitatii pe o perioada pana la 3 ani, cu posibilitatea reluarii activitatii oricand considera asociatii ca este necesar.

Suspendarea activitatii unei firme se inregistreaza prin depunerea unui dosar la Oficiul Registrului Comertului la fel ca orice alta mentiune.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1564 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor