Zece banci americane vor returna imprumuturile de la stat

Marti, 09 Iunie 2009, ora 18:54
1492 citiri
Zece banci americane vor returna imprumuturile de la stat
Foto: Danbutlerinvesments

Trezoreria americana a permis unui numar de zece banci sa dea inapoi banii pe care i-au primit de la stat, un pas crucial in refacerea bugetului, dupa o serie de interventii majore.

Cele zece bani au fost considerate destul de solide pentru a iesi din programul de sprijin financiar, in urma recentelor teste de stres, relateaza The New York Times.

Bancile vor returna Trezoreriei aproximativ 68,3 miliarde de dolari, mai mult decat dublul sumei estimate de administratia americana ca va fi platita in acest an si mai devreme decat se asteptau oficialii.

Desi Trezoreria nu a identificat bancile, surse din interior au afirmat ca sunt incluse American Express, Bank of New York Mellon, BB&T Corporation, Capital One Financial, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, State Street Corportation si US Bancorp.

O alta banca, Morgan Stanley, care are nevoie sa-si majoreze capitalul cu 1,8 miliarde de dolari, se pare ca a primit, de asemenea, permisiunea de a returna imprumutul, precum si Northern Trust, o institutie financiara care nu a fost supusa testelor de stres.

Suma de 68,3 miliarde de dolari reprezinta un sfert din banii imprumutati bancilor de catre guvernul american. Pana acum, Trezoreria a permis unui numar de 22 de banci sa returneze aproximativ 1,9 miliarde de dolari.

Administratia Obama spera ca plata accelerata sa intareasca increderea in reformele financiare si programele de sprijin, chiar daca economia ramane fragila. Returnarea acestor bani va permite redistribuirea fondurilor catre alte institutii financiare si companii cu probleme, fara ca Trezoreria sa fie nevoita sa apeleze la Congres, pentru a face rost de bani.

Totusi, planul este riscant. Guvernul renunta la dobanda anuala de 1,8 miliarde de dolari, dar nu si la programul de sprijin, accesibil chiar si pentru bancile care returneaza imprumuturile. Acest lucru inseamna ca se renunta la profit, fiind, inca, in pericol de a inregistra pierderi.

De asemenea, ar putea marca o separare distincta intre jucatorii slabi si cei puternici de pe piata financiara. De exemplu, Citigroup, care a acceptat imprumuturi de 45 de miliarde de dolari, s-ar putea sa nu fie in stare sa iasa din programul de sprijin timp de ani de zile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#returnare imprumuturi stat, #bancile returneaza imprumuturile, #banci americane imprumuturi , #firma