Milioane de euro pentru managerii privati. Isi vor merita banii?

Marti, 20 Septembrie 2011, ora 12:08
3148 citiri
Milioane de euro pentru managerii privati. Isi vor merita banii?
Foto: Jobs Europe

In aceasta saptamana s-a dat startul in cautarea unor manageri-minune care sa aduca pe linia de plutire falimentarele companii de stat.

Potrivit specialistilor in domeniul resurselor umane, insa, salariile oferite de stat pentru aceste posturi, in cazul societatilor care inregistreaza pierderi, sunt mult prea mari, iar procesul nu va reusi sa dea rezultatele sperate.

Statul va angaja managerii pe durata de patru ani, cu posibilitatea de prelungire inca patru ani, iar salariile vor varia intre aproximativ 25.000 de euro si 75.000 de euro pe luna. La aceste sume se vor adauga, dupa caz, si cateva milioane de euro din profitul anual, drept bonus.

"Sunt exagerat de mari salariile si toata lumea are de pierdut. Doar cine o sa fie pe pozitiile astea o sa aiba de castigat", a declarat, pentru Ziare.com, George Butunoiu, specialist in recrutarea de manageri, care a participat la licitatia organizata de stat pentru alegerea companiei care se va ocupa de gasirea directorilor pentru companiile de stat. El a venit cu o oferta de 1 leu, insa firma sa nu a fost aleasa.

"Nu numai ca nu castiga nimic, dimpotriva, o sa fie mai rau pentru stat, cu salariile astea mari. Singurul lucru pe care o sa il aiba in minte directorii o sa fie cum sa isi pastreze pozitia cat mai mult timp si o sa incerce sa nu supere pe nimeni", a adaugat Butunoiu.

Potrivit spuselor sale, desi managerii adusi din strainatate s-ar putea sa nu fie mai buni decat cei care pot fi gasiti pe plan local, exista mari sanse, avand in vedere nivelul salarial oferit, sa atraga executivi din alte tari.

Salariile mari ar putea fi justificate doar in cazul unor companii profitabile, in opinia Anei Ber, managing director al firmei de consultanta in domeniul HR Dr. Pendl & Dr. Piswanger Romania.

"In conditiile in care aceste companii devin profitabile sunt niste salarii in piata. Daca aceste salarii sunt oferite in momentul de fata, chiar daca cifrele de afaceri ale companiilor luate in calcul sunt foarte mari, sunt niste companii cu pierderi. Nu mi se par justificate. Pentru un manager care ar avea rolul de a scoate aceste companii din traseul descendent si a le aduce pe profit, chiar mi se par niste conditii decente si justificate", a explicat Ber, pentru Ziare.com.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca managerii?

Noii directori ai companiilor de stat nu vor avea deloc o misiune usoara. Ei vor trebui, in prima faza, sa reduca pierderile si sa restructureze companiile, ceea ce ar putea insemna inclusiv concedieri, o situatie dificil de gestionat.

In plus, pentru o parte din societati, statul s-a angajat, in acordul cu Fondul Monetar International, sa organizeze oferte publice initiale sau secundare, cum este cazul pentru Romgaz sau Hidroelectrica.

In prima instanta, insa, compania care a castigat licitatia organizata de stat pentru serviciile de consultanta in vederea recrutarii managerilor, Pedersen & Partners, are misiunea de a gasi manageri pentru doar cinci societati: Hidroelectrica, Oltchim, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare si Compania Nationala Romarm.

Butunoiu sustine ca profilul fiecarui manager va fi diferit in functie de companie si va depinde foarte mult de cata "libertate" li se va acorda, dar si de pachetul salarial oferit.

"Profilurile pot sa fie complet diferite in functie de obiective, de ce urmeaza sa faca, de ce libertate li se da. Daca sunt pusi acolo si nu au nici o libertate in fata angajatilor, a sindicatelor, a Guvernului, atunci este un profil de angajat. Daca se schimba lucrurile si au mai multa libertate, e alt profil de angajat. Daca sunt salarii mai mici, este un profil, daca sunt mai mari, altul", a explicat Butunoiu.

Potrivit Anei Ber, va conta foarte mult experienta de business a candidatilor, expunerea la afaceri de anvergura, experienta in gestionarea situatiilor de criza, traseul pe care l-au avut companiile pe care le-au condus in trecut si criteriul de expertiza pe industriile in care activeaza companiile respective.

Pe de alta parte, Stelian Panescu, directorul general al Smart Sigma, este de parere ca setul de criterii va fi o imbinare intre politic si performanta. "Eu as tine seama si de aspecte sociale si de aspecte investitionale. Din punctul asta de vedere, nestiind care sunt criteriile pe care le urmareste Guvernul, e foarte greu. Este un domeniu la intersectia dintre politic si economic. Sunt atatea interese", a spus Panescu, pentru Ziare.com.

El a precizat ca salariile sunt "colosale" si ca, in mod normal, ar trebui sa existe un sistem de bonificare pe baza de performanta economica, un lucru foarte greu de definit.

Romani versus straini

Un salariu de 75.000 de euro pe luna si o bonificatie de cateva milioane de euro ar trebui sa fie de ajuns pentru a atrage nume celebre in lumea afacerilor, atat din Romania, cat si din strainatate.

Ce ar fi de preferat: un manager roman sau unul strain? Ambele situatii, evident, ar avea avantajele si dezavantajele sale. Un roman ar cunoaste mai bine mediul de afaceri din Romania si s-ar putea intelege mai usor cu angajatii. Pe de alta parte, ar putea fi supus si unor influente mai mari din sectorul politic, or tocmai evitarea acestui lucru se incearca prin gasirea unor manageri privati.

In schimb, un manager strain ar putea pierde multa vreme incercand sa inteleaga "mersul" domeniului companiei respective pe plan local, dar, in acelasi timp, ar aduce o strategie de management diferita, poate mai buna.

"Avem si experienta altor state care au incercat astfel de solutii si, pe unele companii, au mers pe manageri expati. Este foarte importanta si expertiza in domeniul respectiv, iar, din pacate, pe multe domenii nu avem oameni care sa fi trecut prin companii de asemenea anvergura", a spus Ana Ber.

Ea a adaugat, insa, ca exista cel putin 20 de manageri romani care au la activ proiecte de succes in construirea unor echipe si restructurarea unor companii. "Nu m-as hazarda sa dau nume. Avem manageri cu portofolii de succes, care au reusit sa scoata companii de zeci, sute de milioane de euro din conul de umbra si sa le aduca la profitabilitate chiar si in anii de criza. Din punctul acesta de vedere, al pool-ului de candidati, nu imi fac probleme, pentru ca avem de unde alege", a incheiat Ber.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#manageri privati companii stat, #recrutare manageri companii stat , #firme cu datorii