Guvernul sterge datoriile CFR

Marti, 03 Aprilie 2012, ora 17:03
2744 citiri
Guvernul sterge datoriile CFR

Guvernul a adoptat marti, prin ordonanta de urgenta, conversia in actiuni a datoriei CFR in valoare de 3,9 de miliarde de lei, pe care o inregistreaza la bugetul statului, bugetul asigurarilor sociale si la bugetele fondurilor speciale.

CFR a inregistrat datorii in valoare de 3,9 de miliarde de lei, din care 2,06 de miliarde de lei reprezentau penalitati si majorari calculate pentru neplata sau plata cu intarziere a obligatiilor companiei, catre bugetul general consolidat al statului, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Masura de conversie in actiuni a datoriei "face parte dintr-un plan complet de masuri care vizeaza: redresarea economico-financiara a companiei care gestioneaza infrastructura feroviara publica, prevenirea acumularii de noi datorii catre bugetul general consolidat al statului, precum si evitarea executarii silite a bunurilor detinute de companie, procedura care ar fi influentat negativ buna desfasurare a activitatii CFR SA si, implicit, a activitatii operatorilor de transport feroviar public de calatori si marfuri", se precizeaza in comunicat.

Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA, gestionar al infrastructurii feroviare publice, nu este inclusa in programul de privatizare a companiilor de stat, ci in programul de optimizare a activitatii si eficientizare economica.

Guvernul s-a angajat in fata FMI sa rezolve pana la finele lunii iunie problema datoriilor CFR SA la furnizorii de energie, se arata in ultima scrisoare de intentie agreata cu finantatorii externi, publicata luni pe site-ul FMI.

"Vom finaliza (autoritatile romane - n.r.) pana la finele lunii iunie 2012 planurile pentru un imprumut cu garantii guvernamentale sau alocarea de resurse bugetare pentru a plati datoriile CFR Infrastructura catre furnizorii de energie. Astfel se vor realiza economii semnificative prin anularea penalitatilor", se arata in scrisoarea de intentie.

Citeste si:
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, l-a contrazis luni, 8 august, pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a declarat că localităţi din România subvenţionează metroul din...
Rotativa de premier. Ce șanse sunt ca Ciolacu să rămână pe tușă: "Se testează apele și în rândurile pesediștilor"
Rotativa de premier. Ce șanse sunt ca Ciolacu să rămână pe tușă: "Se testează apele și în rândurile pesediștilor"
În plin scandal cu UDMR-ul privind declarațiile lui Viktor Orban, PNL și PSD reaprind discuția privind rotativa scaunului de premier care ar trebui să ajungă la social-democrați. Liderul...