IMM-urile nu sustin amnistia fiscala: Solicitam un cadru legal stabil si predictibil

Luni, 01 Iulie 2019, ora 17:29
2718 citiri
IMM-urile nu sustin amnistia fiscala: Solicitam un cadru legal stabil si predictibil
Foto: Ziare.com

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a anuntat, luni, ca a realizat intre 23-29 iunie un sondaj sub forma unui chestionar, la nivelul membrilor CNIPMMR privind utilitatea aministiei fiscale, iar 77,3% din respondenti au mentionat ca nu sustin amnistia fiscala.

Respondentii, in numar de 408, au fost in proportie de 54,3% microintreprinderi, 17,3% intreprinderi mici, 20,2% intreprinderi mijlocii, 2,8% intreprinderi mari si 5,4% ONG-uri si alte forme juridice, arata un comunicat emis luni de CNIPMMR.

La intrebarea "Cine considerati ca ar trebui sa beneficieze de masura amnistiei fiscale?", respondentii au apreciat ca persoanele fizice si microintreprinderile ar trebui sa fie in principal vizate de aceasta masura.

Intrebati daca sunt interesati personal sa isi declare in mod voluntar veniturile nefiscalizate care au fost sustrase impozitarii, 57,2% din respondenti au declarat ca nu au un interes personal in aplicarea acestei masuri, doar 42,8% mentionand ca ar putea fi interesati personal de amnistia fiscala.

In ceea ce priveste "efectele considerate ca ar fi generate de adoptarea masurii amnistiei fiscale", 44,8% din respondentii au mentionat ca aceasta masura este una controversata cu efecte multiple si 32,4% ca va avea efecte negative, doar 22,8% considerand ca va avea efecte pozitive.

Printre cele mai importante efecte pozitive considerate ca ar fi generate de adoptarea masurii amnistiei fiscale, respondentii au mentionat reducerea sau chiar eliminarea penalitatilor de intarziere si nesanctionarea faptelor respective.

In ceea ce priveste efectele negative considerate ca ar fi generate de adoptarea masurii amnistiei fiscale, marea majoritate a respondentilor au evidentiat incurajarea neachitarii debitelor bugetare, alimentarea unei inclinatii si mai pronuntata spre evaziune fiscala, incalcarea principiilor de baza ale fiscalitatii, efectele negative asupra bugetului de stat si cresterea riscului infractional.

"Prima concluzie care rezulta in mod evident din analiza raspunsurilor primite la chestionarul realizat este realismul si responsabilitatea cu care intreprinzatorii privesc fiscalitatea, respectarea dispozitiilor legale si necesitatea unui buget de stat echilibrat: desi 42,8% din respondenti declara ca ar putea fi interesati personal de amnistia fiscala (sa li se reduca macar penalitatile datorate), 77,3% din respondenti nu sustin adoptarea acestei masuri si 77,2% considerand ca masura este una controversata, cu efecte multiple sau cu efecte negative", spun reprezentantii CNIPMMR.

IMM-uri vor in locul amnistiei bonificatii pentru cei corecti

A doua concluzie este evidentierea efectelor controversate si negative ale masurii amnistiei fiscale, marea majoritate a respondentilor atragand atentia asupra acestora.

Acestia afirma ca, in locul unei masuri controversate de amnistie fiscala, cu efecte negative evidente, cu dezavantaje si inechitati fata de contribuabilii onesti, ar trebui avute in vedere masuri de stimulare a conformarii benevole si de bonificare a intreprinzatorilor care si-au platit la timp si in bune conditii taxele si impozitele, precum si masuri de imbunatatire a cadrului legal fiscal, vizand in principal asezarea justa a sarcinilor fiscale potrivit principiului constitutional care reprezinta o garantie a principiului egalitatii in materie fiscala (de exemplu eliminarea obligatiilor de a plati contributii mai mari decat veniturile realizate pentru contractele cu timp partial care afecteaza circa 1 milion de salariati), precum si reducerea penalitatilor foarte ridicate din prezent si combaterea platilor intarziate ale autoritatilor publice fata de intreprinzatori.

Pentru "Restartarea mediului de afaceri" mentionata in cuprinsul capitolului "Politici publice privind IMM" din Programul de Guvernare, CNIPMMR solicita, printre altele, un cadru legal stabil si predictibil, respectarea normelor de tehnica legislativa si evaluarea efectelor introducerii noii reglementari.

Consiliul mai cere o fiscalitate proportionala, rezonabila, echitabila si nediscriminatorie, potrivit principiului constitutional al asezarii juste a sarcinilor fiscale, precum si respectarea principiilor dialogului social.

De la inceputul lunii iulie 2018, au fost mai multe declaratii publice privind luarea in calcul a amnistiei fiscale, masura care face obiectul unor analize la nivelul Ministerului Finantelor si pentru care se va lua o decizie la sfarsitul verii.

Ultimile declaratii publice au fost in sensul ca nu sunt vizate persoanele fizice, ci companiile de stat "cu datorii istorice".

Amnistia fiscala inseamna, printre altele, si acordarea de catre autoritati a unei perioade de gratie, de 3-6 luni, in care contribuabilii pot sa isi declare in mod voluntar veniturile nefiscalizate (care au fost sustrase impozitarii), urmand sa fie recompensati pentru gestul lor cu reducerea sau chiar eliminarea penalitatilor de intarziere, precum si de acuzatia de evaziune fiscala.

Pe site-ul ANAF exista o lista care cuprinde 11.131 datornici persoane fizice, inclusiv nume care detin functii publice. In lista neagra a companiilor, inclusiv cele de stat, si firmelor private, publicata la 30 septembrie 2018, figureaza doar primele 500 de societati, ale caror datorii cumulate sunt de 13,3 miliarde de lei, Electrocentrale Bucuresti, fiind prima, cu o datorie de peste 800 de milioane de lei, urmata de Complexul Energetic Hunedoara, unde statul este actionar majoritar, cu 735 de milioane de lei.

Teodorovici pregateste restructurarea financiara: Se va sterge pana la jumatate din datorie sau se va plati esalonat

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#amnistie fiscala IMM, #restructurare financiara , #firme cu datorii