In ce conditii poate o firma sa capete certificat de situatie de urgenta de la Guvern

Vineri, 20 Martie 2020, ora 12:47
16952 citiri
In ce conditii poate o firma sa capete certificat de situatie de urgenta de la Guvern

Certificatele de situatie de urgenta, necesare pentru accesul firmelor la facilitati decise de Guvern in contextul pandemiei de coronavirus, ar urma sa fie acordate doar celor care au ca activitate principala transport, turism, HORECA, organizari de evenimente, publicitate, invatamant privat si activitati adiacente, industria confectiilor, incaltamintei si pielariei sau servicii destinate populatiei.

Pentru emiterea CSU, firma trebuie sa demonstreze ca intr-o luna a avut o scadere a cifrei de afaceri cu 40% comparativ cu perioada similara a anului anterior, sau, daca nu exista aceasta scadere, sa demonstreze cu documente ca se afla in dificultate din cauza aparitiei situatiei de urgenta.

Toate documentele necesare vor fi adresate Ministerului Economiei, in format electronic.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anuntat deja ca certificatul starii de urgenta va fi necesar incepand cu luna aprilie 2020, intrucat starea de urgenta a fost decretata in luna martie.

Certificatele de Situatie de Urgenta (CSU) sunt acordate de catre Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, la cerere, operatorilor economici a caror activitate este afectata in contextul pandemiei de coronavirus.

Documentul poate fi folosit in relatiile cu terti si va atesta faptul ca operatorul economic a avut activitatea economica afectata in contextul pandemiei SARS-CoV-2, astfel firmele putand beneficia de facilitati de natura fiscala, oferite de catre institutiile administratiei publice centrale sau locale.

De asemenea, poate fi folosit in renegocierea anumitor contracte sau in orice relatie cu alti operatori economici si in relatia cu institutiile financiar-bancare si de leasing sau cu orice alte institutii publice.

Solicitarea eliberarii Certificatelor de Situatie de Urgenta (CSU) se va face exclusiv prin intermediul mijloacelor electronice, respectiv prin intermediul unei platforme dedicate, se mai arata in proiectul de HG.

In cadrul Ministerului Economiei, se vor constitui Comisii de Analiza a cererilor de eliberare a CSU. Certificatul de Situatie de Urgenta este valabil pe toata perioada anului acordarii.

Ministerul Economiei are termen de cinci zile de la publicarea HG in Monitorul Oficial pentru a asigura adaptarea si functionarea platformei electronice http://prevenire.gov.ro/;

"Pentru ca am primit numeroase intrebari pe tema certificatului de urgenta, vreau sa va anunt ca suntem aproape de a finaliza ordinul prin care stabilim detaliile prin care se poate obtine acest document. Ne dorim ca procedura sa fie simplificata si sa poata fi obtinut online, in mod transparent si eficient.

Foarte important de stiut: Certificatul starii de urgenta va fi necesar incepand cu luna aprilie 2020, intrucat starea de urgenta a fost decretata in luna martie. Da, facem tot ce este posibil sa ne adaptam provocarilor pe care ni le aduce aceasta criza, pentru ca economia trebuie sa mearga inainte", anunta joi, pe Facebook, ministrul Economiei Virgil Popescu.

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre evolutia pandemiei de coronavirus in Romania si in lume, dar si masurile luate de autoritati

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...