Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Problemele retelei feroviare, readuse la lumina de protestul CFR - Situatii similare in Bulgaria si Ungaria

Joi, 24 Aprilie 2014, ora 07:31
5363 citiri
Problemele retelei feroviare, readuse la lumina de protestul CFR - Situatii similare in Bulgaria si Ungaria

Angajatii CFR au intrerupt lucrul, miercuri, timp de doua ore, pentru a trage un semnal de alarma in ceea ce priveste salariile si problemele pe care le intampina. Insa actiunea a amintit nu doar de situatia precara a infrastructurii feroviare din Romania, cat si problemele la nivel regional.

Sindicalistii au anuntat ca nu au ajuns la un acord in ceea ce priveste remuneratiile cu Ministerul Transporturilor si ca negocierile s-ar putea prelungi.

Liderul Federatiei Miscare Comercial, Gheorghe Fratica, a sustinut ca ar putea fi incheiat un acord care sa fie prezentat Fondului Monetar International, in care sa fie prevazuta si o majorare a fondului de salarii cu 2,4%, urmand ca diferenta sa fie analizata si sa fie acordata pana la toamna.

CFR Calatori a informat, marti seara, ca administratia companiei a oferit, la negocierea unui nou contract colectiv de munca, o majorare salariala, in medie, de 4% si faptul ca nu vor fi facute concedieri colective de personal, in timp ce sindicalistii au cerut 10%.

Ce reclama sindicalistii

Sindicalistii sustin ca in sistemul feroviar s-au acumulat o serie de probleme serioase, generate de lipsa unei strategii in domeniul transporturilor, lipsa unei politici nationale coerente, dar si lipsa responsabilitatii guvernelor ce s-au perindat la conducerea tarii, fata de aceste probleme ale unui mod de transport care este considerat infrastructura prioritara in Europa si care este tratat ca atare in majoritatea statelor de pe continent.

"Toate aceste neajunsuri, necorectate nici in prezent, sunt suportate permanent de lucratorii din domeniu prin mii de ore suplimetare acumulate, prin conditii la majoritatea locurilor de munca foarte precare, prin drepturi salariale diminuate si suspendate, prin zeci de mii de locuri de munca pierdute si nerecuperabile. Disperarea lucratorilor din caile ferate exprimata astazi prin incetarea spontana a lucrului, este rezultatul esuarii negocierilor pentru incheierea noilor contracte colective de munca ale societatilor de cale ferata si, practic, transferarea incompetentelor decidentilor catre ei", se arata in comunicatul remis Ziare.com.

O napasta a regiunii

Totusi, probleme similare se regasesc si in tarile vecine. In Bulgaria, compania de cai ferate detinuta de stat este la un pas de faliment, in timp ce in Ungaria, operatorul feroviar este plin de datorii si ineficient.

"Esecul acestor companii feroviare nu se rezuma doar la faptul ca sunt detinute de stat per se - unele tari au o retea excelenta, chiar daca este in mainile guvernelor. Insa exista o traditie in aceasta regiune a Europei in ceea ce priveste investitia precara, alocarea redusa a resurselor si un numar mare de angajati in domeniul feroviar, in special in Romania si Bulgaria.

Privatizarile esuate din trecut - incercari de a vinde divizii sau active - precum si 'greaua mostenire' care vine cu aceste companii alunga potentialii investitori seriosi", a opinat Andrew Macdowall, analist pe piete emergente si editorialist la Financial Times, pentru Ziare.com.

Pe termen lung, el considera ca, cel mai probabil, va fi nevoie de reducerea numarului de angajati, in cazul in care transportul feroviar nu invie subit. Pe de alta parte, capitalul privat si expertiza ar putea fi folosite pentru a dezvolta aceste companii de interes national.

"Nu cred ca situata actuala pune in pericol siguranta nationala. Insa Romania, Bulgaria si Ungaria au o pozitie strategica, fiind situate intre Europa Centrala si Balcani, si reprezinta punti de legatura intre Turcia si Orientul Mijlociu.

Fara o infrastructura feroviera imbunatatita, aceste tari nu vor fi capabile sa profite de avantajul geo-strategic la capacitate maxima. Mai mult, dezvoltarea cailor ferate va ridica si presiunea de pe infrastructura rutiera", a amintit analistul.

Compania vecinilor din sud, in pericol de faliment

Compania nationala de cai ferate BDZ din Bulgaria se afla in pragul falimentului, avand in vedere ca are conturile blocate inca din februarie, a avertizat recent secretarul general al ministrului de resort de la Sofia, Anton Ginev.

El a calificat discutiile cu creditorii drept "greoaie" si "dificile", scrie Novinite.

Compania are datorii in valoare de 11 milioane de euro la banca germana FMS Wertmanagement, care a decis sa-i blocheze conturile pana la rezolvarea situatiei.

In aceste conditii, Anton Ginev a avertizat ca daca nu se ajunge mai repede la un consens, atunci BDZ ar putea intra in faliment.

Oficialul bulgar a mentionat ca Germania insista ca problema datoriilor companiei feroviare de stat sa fie rezolvata la nivel guvernamental, astfel ca discutiile vor fi prelungite.

Totusi, el a dat asigurari ca BDZ va avea suma necesara, de peste 10 milioane de leva (5 milioane de euro), pentru plata unei rate din imprumut in luna mai. Pe de alta parte, datoriile companiei au scazut la 620 de milioane de leva (310 milioane euro), de la aproximativ 700 de milioane de leva.

In plus, BDZ ia in calcul si infiintarea unei subsidiare care sa se ocupe de reparatii, avand in vedere ca momentan ele nu sunt profitabile.

Situatia nu este singulara. In urma cu un an, activele diviziei de transport de marfa, BDZ Freight Services, au fost blocate din cauza unor datorii neplatite catre Depfa Bank.

Anton Ginev a pledat pentru un management eficient si un pachet minoritar de actiuni ca mijloace de optimizare a companiei.

Anul trecut, oficialii bulgari luau in calcul patru optiuni pentru rezolvarea problemei datoriei BDZ: transfer de capital, ajutor de stat, un nou imprumut sau chiar fonduri europene.

Probleme si in Ungaria

Intr-un raport din 2011, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare arata ca desi s-au facut cativa pasi inainte, MAV, compania feroviara detinuta de statul ungar, are inca grave probleme financiare, avand in vedere ca este sustinuta in special cu bani de la bugetul de stat.

"Guvernul ofera ajutoare substantiale acestui sector fara a face, insa, eforturi serioase in ceea ce priveste restructurarea companiei si a personalului. De asemenea, statul a preluat o parte din datoria MAV. Desi unele politici si norme au fost implementate sau sunt in stare avansata, raman cateva probleme fundamentale.

Conditiile financiare sunt slabe, in timp ce Guvernul si caile ferate se bazeaza pe granturi de la Uniunea Europeana si pe imprumuturi. Restructurarea si stabilirea unor aranjamente contractuale sunt doar cateva dintre lucrurile esentiale, precum si dezvoltarea unui nou model de business", au spus expertii BERD.

Intre timp, Guvernul de la Budapesta a anuntat ca va cheltui 90% din banii care ii revin din cadrul facilitatii "Conectarea Europei" pe dezvoltarea infrastructurii feroviare, in perioada 2014-2020. Pentru aceasta tara, fondurile disponibile depasesc un miliard de euro, se arata intr-un studiu al PMR, o firma de cercetare a pietii europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
#protest angajati CFR, #probleme retea feroviara, #probleme CFR, #probleme retea feroviara Europa Est, #retea feroviara Europa Est , #firme cu datorii