Statul sa fie obligat sa isi plateasca datoriile ca si cetatenii, cu dobanzi, penalitati si majorari - proiect UDMR

Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 23:06
5873 citiri
Statul sa fie obligat sa isi plateasca datoriile ca si cetatenii, cu dobanzi, penalitati si majorari - proiect UDMR
Foto: Arhiva Ziare.com

UDMR considera ca este necesar un echilibru "corect" intre obligativitatea de plata a statului si obligatiile cetatenilor sai, asa ca nu ar trebui sa se faca o diferenta intre institutiile publice si persoanele fizice sau juridice atunci cand vine vorba de plata unor datorii conform unei decizii a instantei.

Declaratiile ii apartin liderului grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, si survin adoptarii, luni, in plenul Senatului, a propunerii legislative initiate de patru deputati UDMR pentru modificarea si completarea OG 22/2002 privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, stabilite prin titluri executorii.

"In cazul datoriilor persoanelor fizice si juridice, statul calculeaza dobanzi, majorari si penalitati si pune in functiune un intreg aparat de recuperare a creantelor, in timp ce institutiile publice in sarcina carora au fost stabilite debite de plata isi permit sa amane plata cu anii.

Trebuie stabilit un mecanism clar de garantare a platii debitului institutiilor statului catre persoanele fizice si cele juridice. UDMR a elaborat un proiect de lege in acest sens, care a fost adoptat luni, 27 noiembrie, de plenul Senatului, in calitatea sa de prima Camera vizata", a afirmat Cseke Attila, potrivit unui comunicat transmis marti.

In opinia senatorului UDMR, intr-un stat de drept, si institutiile statului trebuie sa isi plateasca datoriile fata de cetateni, daca se asteapta ca acestia sa isi indeplineasca obligativitatea de plata catre stat.

Proiectul de lege, care va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor ca for decizional, include prevederi pentru a garanta ca persoanele fizice si juridice nu vor astepta ani pentru a primi de la stat datoriile stabilite de instantele de judecata prin sentinte definitive.

"UDMR a propus ca bugetul institutiilor de stat sa prevada si sume pentru plata acestor datorii (catre persoane fizice, n.red.), iar in cazul in care aceste institutii au depus o cerere la ministerul vizat pentru alocarea acestor fonduri, dar cererea nu le-a fost aprobata nici la stabilirea bugetului anual si nici la rectificarea bugetara, propunerea UDMR prevede posibilitatea ca persoanele fizice si cele juridice sa se adreseze la instantele de judecata pentru a cere Ministerului de Finante sa execute plata datoriei", a explicat si deputatul UDMR Marton Arpad, citat in comunicat.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#proiect UDMR datorii stat , #firme cu datorii
Comentarii
Poza ORCA
ORCA
rank 5
Cind imi pierdusem orice speranta in UDMR, uite ca li se mai aprinde
Poza iancugheorghe
iancugheorghe
rank 5