Cum cumpara strainii "bucati din Transilvania" - boom-ul creat de printul Charles

Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 16:43
13625 citiri
Cum cumpara strainii "bucati din Transilvania" - boom-ul creat de printul Charles
Foto: Express

Asa cum romanii au castigat dreptul de a trai si a lucra in Marea Britanie, o alta cursa are loc in directie inversa. Condusi de printul Charles, turistii britanici intreprinzatori si oamenii de cultura isi construiesc case in satele de munte abandonate din Transilvania.

Printul, care acum glumeste ca detine "o bucata din Transilvania", are un portofoliu de 4 proprietati care include o casa in satul Viscri si inca una din Zalanpatak, scrie Express.

Charles, care sustine ca se trage din domnitorul roman Vlad Tepes, modelul personajului Dracula, este banuit ca ar fi la originea unui mic boom turistic in aceasta zona superba. Lucy Abel Smith, care conduce o mica firma de turism specializata in Europa Centrala si de Est numita Reality and Beyond, a cazut sub vraja acestei regiuni.

Fiind prietena cu printul Charles, ea a cumparat acum 20 de ani o casa paraginita in Richis, o localitate la o ora de condus de Viscri, pe care a transformat-o intr-o confortabila casa de vacanta. Casa isi pastreaza aspectul original, precum usile mari de lemn si vechea vatra, si este mobilata in maniera traditionala cu multe obiecte gasite in zona.

"Suntem asezati in mijlocul Transilvaniei, in zona saxona unde o multime de case au fost abandonate in ultimul secol", a spus Lucy.

Saxonii din Transilvania, de origine germana, au fost colonizati aici in secolul 12 pentru a apara granitele Ungariei. In 1918, cand regiunea a devenit parte a Romaniei, multi au fugit in Austria si Germania, iar exodul a continuat in regimul comunist.

"Lucram cu localnicii, ii pregatim in mestesugurile traditionale si ii ajutam sa aiba un trai bun aici si sa fie mandri ca au asemenea sate", spune si Caroline Fernolend, vicepresedinte al unei organizatii de binefacere. "Nu vindem case, dar uneori oamenii care au case de vanzare ne anunta", spune britanica.

Un astfel de vanzator este Alexander Franz, care are doua case de vanzare, inclusiv un o casa medievala nerestaurata la Sighisoara, declarata monument istoric. Organizatia lui Caroline a incercat cu succes sa pledeze pentru relocarea parcului tematic Dracula, care ameninta sa strice caracterul natural al regiunii.

Lucy Abel Smith a cautat in mai multe sate inainte sa-si cumpere casa din Richis. "Acest sat se intinde pe o vale frumoasa terasata pentru culturile de vita de vie. Spre deosebire de alte case ridicate in stil vagon, aceasta a apartinut unei familii prospere de producatori de vin, care au construit-o cu camere paralele, pentru a oferi mai multa intimitate", a declarat Lucy.

Cum nu exista alte agentii imobiliare in regiune, sa gasesti o casa de vacanta e o munca pe termen lung, de vreme ce cei mai multi agenti prefera tranzactii usoare in marile orase. "Cine vrea poate folosi serviciile mele ca sa explic specificul fiecarui sat. Nimeni nu vrea sa cumpere undeva unde nu exista o comunitate locala si nu te simti bine", sustine Lucy.

Ea recunoaste ca i-ar placea sa petreaca mai mult timp in aceasta zona salbatica, dar nu reuseste sa vina decat de 5 sau 6 ori pe an. Aici are o masina si cineva ii ingrijeste casa cat timp este plecata.

"Acum lucrez la un ghid turistic pentru aceasta zona", spune Lucy. Ea a organizat, de asemenea, un prim festival transilvanean al cartii, in care autori precum Artemis Cooper, Roy Foster si Jessica Douglas-Home au citit fragmente din opera lor si a altora, inclusiv din romanul Dracula al lui Bram Stoker, cartea care a stabilit reputatia Transilvaniei ca taram al vampirilor.

"Nu ma pot opri sa nu recomand Transilvania. M-am simtit atat de bine aici!", spune Lucy.

Tony Timmerman, care traieste in Richis, adauga: "Nu exista agenti imobiliari, dar case de vanzare exista si aici si in multe alte sate. Si toate vin la pachet cu teren si chiar vita de vie".

Michael Tate, alt cetatean britanic, care traieste in Saschiz, a dat informatii pe blogul sau despre diferite case, care sunt de vanzare cu preturi care pornesc de la 20.000 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Transilvania straini proprietati cumparare, #Transilvania britanici proprietati cumparare, #Transilvania proprietati de vanzare straini , #firme imobiliare