Imobiliare Bucuresti: Apartamentele vechi incep sa piarda teren

Advertorial
Vineri, 13 Septembrie 2019, ora 12:15
4032 citiri
Imobiliare Bucuresti: Apartamentele vechi incep sa piarda teren

Cele mai recente rapoarte arata ca aproape 60% dintre cei care cauta sa isi cumpere o locuinta aleg apartamente noi, in vreme ce apartamentele vechi pierd tot mai mult teren in fata cumparatorilor, pe o piata in care oferta de locuinte noi este in crestere, iar preturile acestora s-au stabilizat.

Fata de 2008, de exemplu, piata imobiliara este acum mult mai matura. Piata imobiliara este intr-un punct foarte bun in anul 2019, in ciuda zvonurilor ca ar urma o noua criza ce ar lovi din nou sectorul imobiliar.

Preturile pe piata rezidentiala de apartamente noi au ramas constante, cu un ritm de vanzari care s-a pastrat. S-au inregistrat mici ajustari de pret fata de anul trecut, ca medie generala un minus de 3-4%. Aceste scaderi sunt in general pe piata proiectelor de volum si sunt firesti in conditiile unei cresteri mari de produs.

In 2018, pe piata au fost mai putine produse livrate, dar anul acesta estimarile arata o crestere cu 40% a locuintelor noi finalizate, in jur de 14.000 de unitati.

Un numar mai mare de locuinte scoase la vanzare creste presiunea pe preturi pentru dezvoltatori, care vor sa vanda tot ceea ce au finalizat. Asa ca, fata de maximul istoric de preturi pentru apartamente noi care s-a inregistrat in 2006-2007 si prima jumatate din 2008 (inainte de debutul crizei din octombrie 2008) preturile din prezent sunt semnificativ mai mici, departe de un maxim istoric in piata rezidentiala.

De exemplu, in 2008 media de pret la apartamentele noi era la 2.160 euro/mp util pe cand anul trecut a fost cu 42% mai jos, adica 1.260 euro/mp util.

Incep sa fie preferate apartamentele noi

Interesant este ca in vreme ce in ultimii doi ani preturile apartamentelor noi s-au stabilizat, locuintele vechi inca au cresteri de preturi. Astfel ca unele apartamente vechi costa cat cele noi, iar clientii incep sa le prefere tot mai mult pe cele noi. Mai ales ca au aparut tot mai multe proiecte dezvoltate in zone accesibile, langa metrou, in cartiere care au toate facilitatile aproape.

Potrivit unei analize recente, in sase mari orase ale tarii 58% dintre cei care cauta o locuinta aleg locuintele noi. In Bucuresti si Ilfov ponderea este si mai mare, de 61% pentru locuinte construite dupa anul 2000.

Din anul 2014 preturile locuintelor recupereaza pierderile de dupa criza, dar cresterile sunt temperate. Dupa criza, scaderile de preturi nu au fost uniforme - in cartiere au fost mai mari (pana la 48% in Drumul Taberei, de exemplu), pe cand piata proprietatilor de lux avea inainte de criza din 2008 preturi mai mari decat in prezent, in medie cu 6-10%.

"In zone ca Kisellef, Aviatorilor, Herastrau, Primaverii, adica ceea ce numim segmentul fine living, suma medie solicitata pentru apartamente a scazut cu aprox 18%, ajungand in prezent la valori de aproximativ 4.000 euro/mp util de la aprox 5.000 euro cat era inainte de criza", explica un expert care activeaza pe aceasta piata.

Pentru anul acesta prognozele sunt rezervate cu privire la cresteri de preturi intrucat stocul de apartamente este deja mare. Pot insa exista cresteri pe piata proiectelor boutique si pe segmentul de lux. In aceste categorii preturile au inregistrat cresteri constante inca din anul 2012.

In concluzie, preturile au incetinit sau si-au oprit cresterea, ceea ce este normal intr-o piata mai matura cum e cea din ultimii ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#piata imobiliara, #imobiliare Bucuresti , #firme imobiliare