Ce sporturi extreme practica romanii

Joi, 27 Decembrie 2007, ora 21:00
3789 citiri
Ce sporturi extreme practica romanii

Parasutismul, zborul cu parapanta, alpinismul, escalada, bungeejumpingul sunt sporturile extreme cele mai iubite de romani, pe langa rafting, canioning si base jump, arata Gardianul in editia de joi.

Cea mai mare traditie in Romania o are alpinismul, care a si produs cateva nume importante pe scena mondiala, Davin Neacsu si Constantin Lacatusu fiind doi dintre cei mai cunoscuti. Totusi, alpinismul nu este lipsit de pericole.

David Neacsu (47 de ani), Marian Curculescu (52) si Razvan Mirea (37) au trebuit sa indure, in urma cu doar cateva saptamani, patru zile de sechestru in timp ce incercau sa escaladeze varful Carstensz Pyramid din Papua Indoneziana.

Cei trei au cazut la mijloc in conflictul dintre un lider papuas si autoritatile indoneziene. Fara hrana, privati de libertate, alpinistii au trait momente de groaza, in cele din urma totul fiind rezolvat cu ajutorul autoritatilor.

Si parasutismul romanesc are rezultate notabile. Smaranda Braescu (nascuta pe 21 mai 1897), o legenda vie a acestui sport, a fost prima femeie pilot din Romania, prima femeie parasutist cu brevet din Romania, campioana europeana la parasutism (1931) si campioana mondiala (in 1932, cu recordul de 7.200 m, la Sacramento, SUA).

Tot un roman, Traian Demetrescu, a depasit recordul, la Popesti Leordeni, in 1951, salt de la 7.250 de metri, cadere libera - 6.500 de metri, durata coborarii - 104 secunde. Condamnata la inchisoare in contumacie, in 1947, Smaranda Braescu a fost ascunsa de prieteni, dar moare un an mai tarziu, fiind bolnava de cancer.

Unul dintre sporturile mai ciudate este heliskiul, o imbinare intre schi si zborul cu elicopterul. Un centru important de heliski este cel din regiunea italiana San Bernardo, situata intre Mont Blanc si Mount Rutor. Doritorii sunt transportati cu elicopterul pana la ghetarii Rutor (3.486 m altitudine) sau Miravidi (3.051 m).

Snowkite-ul este unul dintre cele mai dinamice si antrenante sporturi de iarna, care sifieaza de-a dreptul gravitatia. Cu ajutorul unui "zmeu", de fapt o parasuta, riderii pot transforma orice zi plictisitoare de iarna intr-o experienta cu adrenalina la maxim.

In functie de conditiile de vant si de suprafata pe care te dai, poti face aterizari line si trickuri imprumutate din mai multe sporturi extreme. Daca iei in calcul si vitezele de 30-40 km/h, te vei convinge ca este mai usor sa te dai cu kite-ul pe zapada decat in apa si, in plus, ai avantajul ca te poti opri fara sa te scufunzi.

Eveniment Quarterly Report

Românii cumpără on-line haine, pantofi și mâncare de la restaurant. La ce produse și servicii suntem ultimii în UE
Românii cumpără on-line haine, pantofi și mâncare de la restaurant. La ce produse și servicii suntem ultimii în UE
Românii au preferat să plătească pe internet în 2022 preponderent pentru haine, pantofi și accesorii, fiind peste media europeană și în privința plăților on-line pentru livrări de la...
O fabrică de armament din Ardeal investește în creșterea producției de muniție la standarde NATO. Licitație internațională la UM Cugir
O fabrică de armament din Ardeal investește în creșterea producției de muniție la standarde NATO. Licitație internațională la UM Cugir
Una dintre societățile importante din România, care produc armament și muniție la standarde NATO, își modernizează linia de producție. Uzina Mecanică Cugir cumpără o „mașină de...