Cinci mituri si un mare adevar despre intrarea in afaceri

Vineri, 29 Aprilie 2011, ora 22:28
3524 citiri
Cinci mituri si un mare adevar despre intrarea in afaceri

Cei care vor sa devina antreprenori sunt persoane pline de energie si entuziasm, insa de cele mai multe ori se dovedeste ca au o perceptie idealista, gresita asupra realitatii de a-si deschide propria afacere. Circula o multime de zvonuri, imprastiate adesea de cei care n-au avut de fapt nici cel mai mic contact cu antreprenoriatul.

Te-ai gandit sa dai si tu lovitura, sa inventezi un nou Facebook sau Twitter, sa fii propriul tau patron si sa poti face tot ceea ce crezi ca nu poti realiza din postura de angajat?

Poate ar trebui sa vezi si partea mai putin frumoasa a povestilor de succes. Pentru ca 99,9% din proaspetii antreprenori n-au apucat sa vada ce se intampla in realitate cand ai o afacere decat dupa ce au inceput-o.

Carol Roth, specialist in strategii de afaceri, demonteaza cele mai cunoscute cinci mituri despre antreprenoriat, enuntand si un adevar universal valabil, in paginile

publicatiei Portfolio.

1. Ai ocazia sa faci ceea ce-ti place

Oamenii cred ca, daca-ti place sa faci ceva anume si iti deschizi o afacere in acel domeniu ori una axata pe mica ta placere, doar asta vei face. Nimic mai gresit.

Daca ai de condus o afacere, va trebui sa te ocupi de o multime de lucruri, inclusiv unele neplacute ori fara nicio legatura cu obiectul activitatii tale placute. Tu vei avea grija si de contabilitate, de marketing, vei alerga dupa clienti, vei avea de rezolvat o multime de treburi strict administrative si multe altele.

Nu te poti gandi ca asa vei face doar ceea ce-ti place, vei face ceea ce trebuie sa faci, iar asta poate insemna multe. In concluzie, ar trebui sa fii o persoana deschisa, care se poate ocupa cu succes de mai multe lucruri, poate chiar in acelasi timp, pentru a deveni antreprenor.

2. Esti propriul tau sef

Suna bine, insa si acesta se dovedeste a fi doar un mit. Cand esti angajat undeva, o multime de oameni lucreaza pentru a-ti rezolva tie din probleme. Cineva stabileste cati bani castigi, cat lucrezi si in ce conditii, ce ai de facut si pana cand.

Poate credeai ca, fiind pe cont propriu, vei putea sa stabilesti tu toate aceste lucruri. Gresit. Vei constata ca fiecare client se transforma intr-un sef, iar daca ai succes cu afacerea, inseamna ca vei avea o multime de sefi.

Astfel, vei avea de suportat toanele tuturor si vei incerca sa impaci mai multi oameni, in loc de unul singur, cum ar face, de exemplu, un simplu angajat. Mai mult, daca ai imprumutat bani, platesti chirie, ai luat o franciza sau depinzi de anumiti furnizori... felicitari! Te-ai mai ales cu o mana de sefi! Deci, pana la urma, cine detine controlul?

3. Faci totul pentru tine

Exista atat de multe produse, servicii si idei pe piata, in ziua de astazi, incat trebuie sa fii sigur ca solutia ta corespunde unei nevoi ce poate fi monetizata, nu satisface doar un capriciu personal, ce s-ar putea dovedi pagubos.

Parintele McDonald's, Ray Kroc, nu si-a deschis afaceres pentru ca se plictisea ori pentru ca il facea cu adevarat fericit sa vanda mancare, ci pentru a raspunde unei cereri din piata. Daca ai de gand sa te raportezi numai la tine, mai bine ti-ai gasi un hobby sau o slujba adevarata, pentru ca o afacere de succes inseamna sa raspunzi nevoilor clientilor, nu nevoilor tale.

4. Nu este nimic mai usor

Cei care se apuca de o afacere vor sa se imbogateasca rapid, dar de la teorie la practica se pot scurge usor niste ani, chiar niste ani grei. Afacerile se construiesc in timp.

Chiar si cele mai bune idei au nevoie de minim doi sau trei ani pentru a putea fi puse in practica, cu succes, pentru a da roade. Faptul ca esti patron nu inseamna ca banii vor aparea rapid si usor, din contra, trebuie sa-ti faci planuri pe termen lung si sa le urmaresti cu atentie.

5. Daca poti, de ce nu?

Doar pentru ca ai putea face ceva, nu inseamna ca ar si trebui sa faci acel lucru, ca vei avea succes ori ca este cea mai buna solutie pentru problemele tale. Pune pe foaie scopurile, circumstantele, oportunitatile si posibilitatile.

Probabil poti face multe lucruri, dar chiar merita sa le faci? Vezi daca riscurile asumate si rezultatele scontate chiar merita efortul si resursele alocate. Sunt destui oameni care au renuntat la salarii si program pentru a castiga, intr-un final, mai putini bani muncind mai mult si devenind mai stresati decat erau ca angajati.

Singurul adevar: Regula lui 3

Daca ai de gand sa-ti deschizi o afacere, tine minte trei reguli ce se dovedesc de fiecare data valabile, concentrate intr-una singura. Totul va dura de trei ori mai mult decat ar trebui, totul va costa de trei ori mai mult decat ai bugetat si totul va fi de trei ori mai greu de realizat decat te-ai astepta.

Chiar si atunci cand crezi ca ai o abordare realista, conservatoare, cel mai probabil ai subestimat cat costa, cat dureaza si cat efort vei depune pentru a face treaba sa mearga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
#ghid afaceri, #sfaturi antreprenor, #coaching antreprenor, #deschidere afaceri , #ghid afaceri
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
nuuuuuu ! astea sunt vrajeli de Buftea ! in Romania exista alte reguli si toata lumea le cunoaste !