Visezi sa ai afacerea ta in SUA? Cum obtin romanii viza de investitor - Interviu

Joi, 16 Mai 2013, ora 07:38
23076 citiri
Visezi sa ai afacerea ta in SUA? Cum obtin romanii viza de investitor - Interviu
Foto: bocancea.com

Statele Unite reprezinta un El Dorado al investitorilor, deoarece ofera numeroase facilitati pentru cei care doresc sa isi deschida afaceri. Chiar si unii romani s-au gandit sa exploreze aceasta oportunitate.

Insa exista foarte putini care stiu ca pot primi o viza speciala, valabila pe 2-5 ani, prin care isi pot desfasura linistiti businessul pe teritoriul acestei tari, atentioneaza avocatul Ruslan Bocancea, specializat in emigrari in SUA, intr-un interviu acordat Ziare.com.

El a plecat in timpul studentiei in Statele Unite, in urma cu aproape 12 ani, unde a absolvit doua facultati, cea de Drept din Minnesota si Stiinte Politice in Dakota de Sud.

In urma cu trei ani a deschis un cabinet de avocatura in SUA, iar in toamna lui 2011 si-a extins afacerea si in Bucuresti, principalele activitati fiind cazuri care implica schimbare sau extindere de statut, obtinerea resedintei permanente si a cetateniei americane.

Ati plecat in SUA cu o viza de student, iar dupa cativa ani ati decis sa deschideti o firma care ajuta romanii sa obtina vize si sa-si deschida afaceri acolo. De ce?

Eu sunt foarte multumit de cariera pe care o am, ca si avocat specializat in emigrari SUA. Mi-am dorit foarte mult sa ajut si pe altii sa-si realizeze visurile.

Cati romani si-au deschis afaceri in SUA in ultimii ani? Sunt interesati conationalii de acest lucru?

Numarul total de afaceri este dificil de aflat, deoarece sunt multi romani care locuiesc deja in SUA si isi deschid afaceri in fiecare an. Daca vorbim strict de cei care aplica pentru o viza pentru investitori (E-2), nu sunt foarte multi, mai putin de 20 pe an. Motivul principal este ca majoritatea persoanelor nu stie ca exista o astfel de viza sau ca exista peste 25 de tipuri de vize temporare pentru SUA.

Ce fel de business-uri au cel mai mare succes? De ce si-ar deschide un roman o afacere in SUA si care ar fi investitia minima?

Un proiect antreprenorial cu sanse mari de reusita pentru viza E-2 necesita o investitie minima situata intre 100.000 si 150.000 de dolari si un plan bun de afaceri pentru urmatorii cinci ani.

Pentru antreprenorii romani si nu numai, America este inca un El Dorado, datorita taxarii foarte bune din anumite state si mediului de afaceri prietenos, dar si datoria pietei uriase si a nivelului de cumparare crescut, in ciuda problemelor din ultimii ani de criza.

SUA ofera foarte multe beneficii pentru investitorii straini, iar cele mai importante se refera la posibilitatea de a locui in State pe o perioada indelungata, dreptul de a lucra, posibilitatea de a emigra cu toti membrii familiei, posibilitatea de a iesi la pensie, dar si altele.

In general, e vorba de firme mici si medii?

Corect. Dar si companii mari care doresc sa-si deschide filiale in SUA.

Ce este viza E-2?

E-2 este o viza temporara pentru investitori, care se ofera initial pentru doi - cinci ani, dupa care se poate prelungi atat timp cat afacerea continua sa fie profitabila, dar este de retinut ca aceasta viza nu ofera dreptul de resedinta permanenta sau cetatenie.

Inainte de a solicita aceasta viza, sunt anumiti pasi pe care investitorul trebuie sa ii urmeze si care dureaza mai bine de cateva luni.

Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmeze un roman ca sa obtina aceasta viza?

In primul rand, in acest proces vor fi implicate cinci persoane-cheie: avocatul de imigrari, un contabil, un avocat de business care il va ajuta cu un plan de afaceri, un avocat pe segmentul de imobiliare, care sa faciliteze incheierea contractului de inchiriere a spatiului unde se va dezvolta afacerea si un broker din real estate, cel care se va ocupa de gasirea spatiului potrivit.

Cu alte cuvinte, prima etapa consta in obtinerea unei vize de turist pentru afaceri: viza B1. Apoi, clientul merge in State, unde alege orasul care se potriveste cel mai bine business-ului sau.

Un amanunt important este faptul ca obtinerea E-2 depinde foarte mult de suma care urmeaza sa fie investita. Au fost cazuri cand s-au aprobat vize pentru investitii cuprinse intre 50.000 si 100.000 dolari, insa pentru a avea mai multe sanse de reusita, suma trebuie sa depaseasca 100.000 dolari.

Dar pentru a obtine un green card?

Viza E-2 nu ofera dreptul de resedinta permanenta (green card) sau cetatenie. Insa exista alte posibilitati odata ce investitorul locuieste in SUA o perioada. Insa, de retinut, nu toti investitorii doresc sa obtina resedinta permanenta. Odata ce obtii resedinta permanenta, guvernul american te obliga sa platesti impozite pe venitul ce provine din orice tara in care ai o afacere.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#afaceri romani SUA, #deschidere afaceri SUA, #viza investitor SUA, #viza E 2 SUA, #viza SUA romani , #ghid afaceri